ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Естонската премиерка Кая Калас е готова да оглави НАТО

Кая Калас

Калас е водещ критик на Русия в ЕС и НАТО, но дипломати смятат, че може да бъде възприета като твърде агресивна

Естонската премиерка Кая Калас заяви, че се интересува от възможността да поеме най-високия пост в НАТО, съобщи изданието “Политико”, предаде БТА.

Американската медия отбелязва, че това стана в момент, когато алиансът, създаден по време на Студената война, продължава да се справя с последиците от войната на Русия срещу Украйна и да работи по общи стратегии срещу Китай и други нововъзникващи заплахи.

На среща на високо равнище по въпросите на отбраната, организирана от “Политико”, Калас отговори снощи положително, когато беше запитана дали би искала да бъде разгледана възможността да заеме тази длъжност, след като генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се оттегли. 

Калас е водещ критик на Русия в Европейския съюз и НАТО и настоява за по-всеобхватни планове за защита на трите балтийски републики от Алианса, които граничат с Русия – Естония, Латвия и Литва. Дипломати от НАТО обаче заявиха, че Калас може да бъде възприета като твърде агресивна от някои членове на западния отбранителен съюз, посочва Ройтерс.

Калас изрази убеденост, че Украйна в крайна сметка ще надделее в усилията си за отблъскване на руското нашествие, докато и от двете страни на Атлантическия океан нарастват опасенията, че Украйна и Русия се приближават към застой на бойното поле.

“Напълно вярвам, че (Русия) може да бъде победена. И че Украйна може да спечели тази война”, каза естонската министър-председателка.

Калас отхвърли схващането, че конфликтът е в задънена улица, като заяви, че тази представа служи на руските интереси да се представят условията на на бойното поле в тази светлина. 

Естонската премиерка,  която се срещна с представители на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън и законодатели на Капитолийския хълм, подчерта необходимостта от американска подкрепа за постигане на траен мир в региона.

“Това, което искаме да имаме, е устойчив мир. И разбира се, знаете, че американската подкрепа е от основно значение за това”, каза Калас.

Тя също така добави, че е била приятно изненадана да установи, че скептичните според очакванията й американски политици са били по-благосклонни, отколкото е смятала.

“Те имаха много въпроси и аз се опитах да им отговоря. Струва ми се обаче, че все още представяме идеите си, но и не ми се струва, че сме много далеч един от друг”, заяви Калас.

Оттеглящият се от поста премиер на Нидерландия Марк Рюте също каза, че би се заинтересувал от поста на ръководител на НАТО, отбелязва Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст