ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кога санкциите на ЕС срещу Русия наистина ще проработят?

Европейският съюз наложи дълга поредица от санкции, за да попречи на Русия да финансира войната в Украйна. Досущ като природата, геополитиката, международния бизнес и организираната престъпност също не търпят вакуум и затова веднага бяха намерени много и все широко отворени вратички за безаварийното заобикаляне на въпросните санкции. В резултат на това Русия не стана по-бедна и продължи хем да добива и да изнася нефт и газ, хем да внася чужди технологии и да произвежда стандартно оръжие и високотехнологични оръжейни системи. Че и да ги изнася, за “радост” на глобалния бизнес и “едни” държави с особен режим на управление.

Европейският съюз започна да налага санкции на Русия от 2014 г., след като Москва анексира Крим. След нападението срещу Украйна на 24 февруари 2022 г., Западът наложи нови санкции на руската финансова система, които затрудниха икономиката и сринаха рублата спрямо долара.

За да ограничи щетите, руската Централна банка удвои лихвите, московската борса остана затворена за няколко дни. Анализаторите заговориха за колапс на руската икономика, който ще е с дългогодишни последствия. А икономисти от Световната банка, Международния валутен фонд и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие предрекоха спад с до 15% на брутния вътрешен продукт за 2022 година.

Всичко това обаче не се случи, защото Москва

бързо превключи на “извънреден режим” и промени собствените си правила.

Например – Централната банка стабилизира финансовата система чрез увеличаване на лихвите, което предотврати банковия срив и укроти инфлацията.

След това, за да компенсира загубите на европейския пазар на горива, Москва се ориентира към нови контрагенти, сред които с особена сила “блестят” Китай и Индия.

А накрая, за да запази руския внос поне в състоянието му от първите дни на войната, каргото към Русия бе пренасочено да минава през бившите съветски републики, останали лоялни на Кремъл – Казахстан и Армения.

Грешката на Европейския съюз е, че не санкционира най-печелившия бизнес на Кремъл петрол и газ веднага. Това се случи, защото няколко държави членки останаха зависими от руския износ.  Не случайно, според официалната статистика, приходите в бюджета на Русия за 2022 г. от износ на енергоносители са се увеличили с 28 процента. Или…

до 2.5 трилиона рубли, което прави “само” 34 милиарда евро.

Сега Брюксел търси нови варианти, с които да ограничи възможностите на Москва да заобикаля ограничителните мерки.

Късно вечерта във вторник (14 ноември) Европейската комисия съгласува дванадесетия пакет санкции срещу Русия, които включват забрана за внос на диаманти и пропан-бутан. 

В пакета се очертават и насоки за допълнително затягане на режима за прилагане на ценовите тавани на руския петрол, както и забрана за транзит през Руската федерация на стоки и технологии, способни да увеличават индустриалните й възможности.

Таванът на цените вече е масово заобикалян от руската танкерна флотилия “в сянка” –

чрез фалшифициране на документи, разбира се.

Според експерти, тези товари са толкова трудни за проследяване, че въпросната порочна практика не може да бъде изкоренена, а само минимализирана.

А миналата седмица евродепутатите обявиха, че опитите за отслабване на руската икономическа и промишлена база не дават особен резултат, защото Москва продължава безпрепятствено да финансира войната си в Украйна. И приеха резолюция, в която признават, че нарушаването на санкциите е на много нива. Например – вносът в ЕС на петролни продукти, произведени с руски нефт в държави като Индия, се е повишил и затова е бил създаден… специален заобиколен маршрут.

Според евродепутатите,

западните компоненти от критично значение

също продължават да “откриват” да намират пътя си към Русия, главно през държави като Китай, Турция, Обединените арабски емирства, Казахстан, Киргизстан и Сърбия. Те изразяват дълбока загриженост във връзка с продължаващата търговия между държавите членки на ЕС и Москва със санкционирани стоки от критично значение за войната и съобщенията, че държави като Азербайджан, „изпират“ руския газ, предназначен за ЕС.

Членовете на ЕП подчертават и факта, че

Европейския съюз продължава да бъде един от най-големите клиенти на Русия,

стане ли дума за изкопаеми горива. Било, заради продължаващия внос на газ по тръбопроводите от епохата на Студената война, било заради различни изключения от тоталната уж забрана за внос на суров нефт и нефтопродукти.

В резолюцията се посочва, че пазарът на ЕС трябва да бъде затворен за руски изкопаеми горива, а държавите членки на Общността да засилят контрола върху прилагането на санкциите. 

Според тях ЕС трябва да проучи и правните средства както за конфискуване на замразените руски активи, така и за използването им за възстановяването на Украйна.

Причината санкциите срещу Русия да не работят е, че редица държави и компании решиха, че могат да се възползват от „завареното“ положение. Без изобщо да си дават сметка, че от край време за Кремъл е детска игра да се възползва от нечия алчност…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст