ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мартин Димитров към ГЕРБ: Няма как да се откажем от увеличението на пенсиите

Мартин Димитров

Критиките към бюджета са продължение на местните избори, а местните избори приключиха. Някои от критиките трябва да бъдат отразени, но все пак този бюджет още не е внесен и има време да се коригира. Трябва диалогичност и да се разговаря.

Това каза пред БТВ депутатът от “Продължаваме промяната-Демократична България” Мартин Димитров, който коментира проектобюджета за 2024 година.  

“Няма опасност от влизане в дългова криза. Някои забравиха, че последното служебно  правителство предложи бюджет със 7% дефицит. Ние сега предлагаме бюджет с 3% дефицит, а дефицит е равно на дълг. Припомням, че служебният кабинет предложи и вдигането на три вида данък. Сега това няма да се случи и няма да има вдигане на нито един данък. Относно данъчните ставки колегите от ГЕРБ са в противоречие, защото казват – искаме по-нисък дефицит, а от друга страна искат ДДС за ресторантьорите да остане 9%. Тези 9% бяха въведени заради кризата с ковид. Сега всеки вижда, че заведенията са пълни. По тази тема трябва дебат в парламента и да се гласува, защото в момента ГЕРБ критикуват от разстояние и не искат да разговарят”, призова Димитров.  

“12 млрд. капиталови разходи е страхотна програма. Ще е хубаво всички заложени инфраструктурни проекти да се случат, но все пак 12 млрд. е доста амбициозна програма и там имам резерв. Растежът на икономиката ще зависи и от външните фактори – двете войни. Ние трябва да се целим във възможно най-високия реалистичен растеж. Случвало се е в Европа да има забавяне на растежа, а в България да е обратното. Призовавам този бюджет да се превърне в бюджет на реформите, но това трябва да стане след разговори с ГЕРБ. Те призоваха и за замразяване на Швейцарското правило за пенсиите. По всички други мерки, които сложат на масата, можем да разговаряме, но от увеличение на пенсиите няма как да го направим. Това е основно наше обещание”, категоричен бе Мартин Димитров. 

“Нямам никакво заинатяване на дерогацията. Ние трябва да вземем такива мерки, които да не застрашат цените на горивата. Днес с колегите от ПП-ДБ взехме решение дерогацията да се случи след три месеца. Интересно ми е защо колегите от ГЕРБ и ДПС нито веднъж не попитаха служебното правителство за дерогацията. Три дни е много кратък срок за такова рисково решение. Нашата основна цел е да не застрашим българската икономика”, приключи Димитров. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст