ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Новият кмет на Благоевград е заварил 17,5 млн. лева дълг

Методи Байкушев

17,5 милиона лева е дългът на община Благоевград към момента. Не е ясно за какво са похарчени и близо седем милиона лева, преведени от държавата по три стратегически проекта. Това обяви на брифинг новият кмет на Благоевград Методи Байкушев 

Гигантска финансова дупка – така определи състоянието на община Благоевград кметът Методи Байкушев, който вчера официално встъпи в длъжност. След спешни анализи и проверки се оказало, че в сметката на общината има само 480 хиляди лева, а очакваните спешни разходи до края на годината са за около 7 милиона.

“Това е само за текущите, неотложни неща, които позволяват община Благоевград да функционира, да не затвори”, тбеляза Байкушев.

Другата сериозна констатация е, че липсват парите, преведени от държавата по три важни за общината проекти – укрепване на свлачището по пътя за планинския курорт „Бодрост“, което изобщо не е започнало и за изграждането на улица „Промишлена“, и ремонт на сградата на Камерна опера, които не са завършени.

“Общата дупка по тези проекти е в размер на 6 786 000 лева”, посочи кметът.

Към края на октомври задлъжнялостта на община Благоевград е 17,5 милиона лева, а лимитът за банково кредитиране е почти изчерпан.

“Използвана е голяма част от възможността община Благоевград да получава външно финансиране”, каза още Методи Байкушев.

Утре  кметът ще проведе срещи и във финансовото министерство, за да се опита да осигури краткосрочно финансиране.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст