ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Очаква се растежът на икономиките на страните от АТИС да се забави

Пари алфа българия закона за счетоводството търговският баланс параходство брп

Икономическият растеж в страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) ще се забави през 2023 г. и ще остане под световните нива. Това съобщава Ройтерс.

Като причини за това са посочени високите лихвени проценти в САЩ, слабото възстановяване в Китай и търговските проблеми поради напрежението между двете страни. Това се посочва в доклада на секретариата на организацията. Растежът в региона на АТИС се очаква да се забави до 2.8 процента през 2024 г. от 3.3 на сто през 2023 година.

Рисковете за тихоокеанските страни включват постоянна инфлация, нарастващи цени на храните и проблеми на пазара на торове. Може да се наложи допълнително затягане на паричната политика за ограничаване на инфлацията.

Според авторите на доклада е важно САЩ и Китай да подобрят отношенията си. Това ще помогне за оптимизиране на засегнатите от ограниченията на веригата за доставки.

Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество е регионална икономическа организация с централа в Сингапур.

Създадена е през 1989 година в Канбера по предложение на министър-председателите на Австралия и Нова Зеландия. Целите на организацията са облекчаване на свободната търговия и развитие на регионалното сътрудничество. 

АТИС не се занимава само с проблемите на капиталовите пазари, премахването на бариерата за свободна търговия и презграничното икономическо сътрудничество, но и с икономически въпроси от общ характер, като нови технологии, образование, жени, младеж, проблеми с околната среда, устойчиво икономическо развитие, реформиране в АТИС, както и с борбата срещу международния тероризъм. 

АТИС действа на принципа на необвързващи споразумения. Всички решения, които се взимат на форумите, се приемат с консенсус. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст