ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Смъртността от горещините ще се повиши четворно, предупреждават експерти

Заболяванията и смъртните случаи, свързани с горещините, ще се увеличават с покачването на глобалните температури.
За това съобщи агенция „Ройтерс“, позовавайки се на международен екип от здравни експерти, които прогнозират, че на годишна база смъртните случаи, причинени от горещините, ще се увеличат с 370% до средата на века. Това ще стане, ако светът се затопли с 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.
Хората над 65-годишна възраст са най-уязвими на високите температури, като смъртните случаи в тази възрастова група, дължащи се на повишаване на температурите, са се увеличили с 47% през последното десетилетие в сравнение с броя на хората, починали през периода от 1991 г. до 2000 година.
Констатациите, събрани от повече от 100 експерти от 52 различни изследователски институции и агенции на ООН, включително от Световната здравна организация, задълбочават опасенията за въздействието на топлината върху здравето.
Проучване, направено по-рано през 2023 година, показа, че вероятно около 61 000 души са загинали по време на европейските горещи вълни през лятото на 2022 година.
Плащаме с животи заради бездействието на света по отношение на изменението на климата“, заяви председателят на комисията, изготвил доклада, Марина Романело.
Годишната конференция на ООН за изменението на климата, КOП28, която ще се проведе в Дубай, по-късно този месец, ще се фокусира върху въздействието върху здравето за първи път.
Около 46 милиона здравни специалисти призоваха председателството на КОП28 да настоява за постепенно премахване на изкопаемите горива, защото прогнозите са зловещи.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст