ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хонконг измести Дубай като водещ център за търговия на руско злато

злато

Прекратяването на търговията на руско злато в Лондон след нахлуването в Украйна пренасочи сделките към Дубай. В момента златната търговия отново се премества, този път в Хонконг. Градът отдавна е ключов канал за скъпоценния метал, влизащ в Континентален Китай – най-големият световен потребител на суровината – но от април руските доставки са скочили значително. Хонконг е внесъл 68 тона руско злато от началото на 2023-а – четири пъти повече отколкото през цялата 2022 година.

Прехвърлянето в Хонконг е предизвикано от американските санкции срещу най-големия руски производител на злато, както и от мерките на официалните власти на Обединените арабски емирства за прекратяване на незаконните операции на нейния златен пазар, твърдят добре информирани източници. Това движение на изток показва за пореден път предизвикателствата пред Запада да ограничи потока от суровини, който финансира военната машина на Кремъл.

Преди инвазията в Украйна почти цялото злато, експортирано от Русия – вторият по големина производител на жълтия метал – отиваше в трезори в Лондон – глобалният център за златна търговия. Военните действия на Кремъл обаче направиха скъпоценната суровина табу на традиционния пазар дори преди формалната забрана на вноса й в държавите от Г-7 и Европейския съюз.

След като достъпът на руското злато до Лондон беше отрязан, неговото място зае Дубай – ключов транзитен център за скъпоценния метал, доставян на пазарите в Близкия изток и Азия. ОАЕ поддържат неутрална позиция през тази година и отказват да вземат формални мерки срещу руската суровина, въпреки натиска на Съединените щати и Великобритания, твърдят запознати с дискусиите лица. Русия е транспортирала 96.4 тона злато до емирствата през 2022-а, което я превърна в най-едрия доставчик на страната от Залива с над пет пъти повече от количествата, превозени до Хонконг.

Тези обеми обаче са паднали значително, въпреки че няма забрана за внос на скъпоценния метал в емирствата. Това се дължи отчасти на регулаторните мерки след включването на ОАЕ в списъка на страните под наблюдение от глобалния надзорник срещу прането на пари (международната Група за изготвяне на финансови мерки за борба с прането на пари FATF).

Банковите трансфери в ОАЕ са обект на засилен контрол, а кешовите плащания се следят чрез задължителна правителствена база от данни, което затруднява плащанията към руските износители, твърдят добре информираните източници. А американските санкции срещу най-големия руски производител на злато “Полюс” и локалното поделение на “Полиметал интърнешънъл”, също са охладили ентусиазма, защото търговците и банките на емирствата не проявяват желание да правят сделки с белязани дружества

Резултатът – някои купувачи на злато от Дубай са започнали да пренасочват скъпоценната суровина към Хонконг, показват предварителни данни на фирмата за проследяване на търговските операции Import Genius, базирани на числа от руските митници за шестте месеца от началото на март до края на август.

“ОАЕ следват ясна и строга процедура срещу незаконните стоки, прането на пари и санкционираните субекти и прилагат най-стриктните международни стандарти за управление в сферата на златната търговия”, посочва държавната Комисия за златни кюлчета. И допълва, че страната ще продължи да търгува, “спазвайки всички съществуващи международни норми, приети от ООН”.

На 8 ноември Обединеното кралство въведе нов кръг от санкции срещу компании, свързани с търговията на руско злато, включително и базираната в Дубай “Палома прешъс”, за която се твърди, че е внесла жълт метал за 300 млн. щ. долара от Русия. Фирмата е била акционер в “Емирейтс голд” – рафинерия, заличена от списъка на лицензираните от ОАЕ преработватели заради съмнения за собствеността й.

Същевременно, Пекин даде да се разбере, че иска да увеличи търговията си с Москва, като се позова на близките отношения между държавните лидери Си Дзинпин и Владимир Путин след инвазията в Украйна. Китай предоставя дипломатическа и икономическа подкрепа на Русия, която помага за смекчаване на ефекта от западните санкции и вече е най-едрият вносител на руски изкопаеми горива. Пренасочването на златния поток към Хонконг е подпомогнато и от скока на цените на китайското злато над международните през септември, което привлича скъпоценния метал в страната, защото създава печеливши арбитражни възможности за банките с лиценз за внос.

Ключов играч в търговията с новото злато, внесено от Русия, е “Ви пауър файненс сикюрити (Хонконг)”, който прехвърля кеш и скъпоценни метали от някои от най-големите китайски финансови институции, показват данни на Import Genius.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст