ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От ГЕРБ напуснаха заседанието на Съвета по сигурността за дерогацията

Представителите на ГЕРБ  – председателят на парламентарната група Десислава Атанасова и председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев, напуснаха извънредното заседание на Съвета по сигурността преди края му.

Десислава Атанасова и Делян Добрев от ГЕРБ коментираха, че са напуснали, защото от доклада на ДАНС е станало ясно, че още вчера “Лукойл” е имала готовност да премине изцяло на неруски петрол, но след като с гласовете на ПП-ДБ, “Възраждане” и БСП в енергийна комисия не е било прието предложението за отменаме на дерогацията в тридневен срок, рафинерията се е отказала.

Атанасова определи като безпредметно участието в Съвета, тъй като по думите й докладите на службите по темата за предсрочното прекратяване на дерогацията потвърдили опасенията им от последните месеци, а също така станало ясно, че с дерогацията се печели на гърба на потребителите.

Тя обясни, че за ГЕРБ единственото разумно е сега парламентът да вземе решение по внесения законопроект от Делян Добрев и Делян Пеевски, за който повече от година и половина настояват. Според нея тази дерогация дори и да не приключи в 3-дневен срок, какъвто е предметът на законопроекта, а в едномесечен – в края на 2023 година, отново е добър възможен вариант.

Атанасова обясни, че на Съвета по сигурността е станало ясно още, че Агенция “Митници” и Министерството на финансите в недостатъчно голям обем са контролирали доставките на преработена продукция по повод дерогацията.

Добрев посочи, че докладът е показал още, че “Лукойл” е продавала и претоварвала на танкери в открито море в определени месеци 50% от горивата, като дори не е ясно те къде са отивали.

Премиерът Николай Денков свика извънредното заседание по повод внесения в Народното събрание проект на Закон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. 

Фокус на заседанието е оценката на последиците и рисковете за националната сигурност на България при евентуално приемане на проектозакона, който предвижда отмяна в тридневен срок на предоставената от Съвета на Европейския съюз дерогация за преработката на руски нефт от българската рафинерия. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст