ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Енергийните вноски за транзит на природен газ от Русия ще се дължат от ползвателите на газопреносната мрежа

Енергийните вноски при внос и пренос на природен газ за транзит с произход от Русия ще се дължат от ползвателите на газопреносната мрежа, а не от оператора. Това реши парламентът, който прие промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

„За“ гласуваха 141, „против“ – един, а „въздържал се“ – 56. Депутатите гласуваха промените на първо и второ четене в рамките на днешното пленарно заседание.

Измененията са внесени от Радослав Рибарски, Васил Стефанов и Ивайло Мирчев от “Продължаваме Промяната – Демократична България”. Целта е да не се застраши ликвидността и финансовото състояние на операторите на преносната мрежа, посочват вносителите.

Според Павела Митова от „Има такъв народ“ законът е типичен пример за „ремонт на ремонта на некачественото законотворчество”. По същество се изисква от „Булгартрансгаз“ и газоразпределителните дружества да внесат вноска от 20 лева за мегаватчас в хазната. „Булгартрансгаз“ трябва да фактурира тези пари на „Газпром“, посочи Митова. Според нея това е невъзможно. Митова заяви, че ще подкрепят изменението заради съмнения за “нездравите амбиции на финансовия министър” да фалира и приватизира дружеството и за да може всеки месец да го питат дали НАП събра тези вземания и къде са парите.

Според Драгомир Стойнев от „БСП за България“ законопроектът е необходим по една причина – да не се фалира “Булгартрансгаз”. За този фалит сте виновни вие, господа управляващи, заяви той и добави, че законопроектът е необходим, за да се прикрие “правната немощ” на управляващите. С приемането на този законопроект няма как да изчистите тези 250 млн. лв., които вече са в баланса на “Булгартрансгаз”, посочи Стойнев. По думите му със законопроекта искат да прехвърлят отговорността към Агенция „Митници“ и НАП. Само че никой не казва какъв ще е механизмът, как точно от агенция „Митници“ или от НАП ще изпратят писмо или ще поискат парите от „Газпром“, коментира той. Ние ще се въздържим, няма да гласуваме знаково “против”, защото важно е „Митниците“ и НАП да събират тази вноска, да не фалираме „Булгартрансгаз“, но вече щетата е направена, каза Стойнев.

Жечо Станков (ГЕРБ-СДС) смята, че с действаща разпоредба е вменено непосилно задължение на преносния оператор да внася средствата, свързани с пренос на природен газ с произход Русия. По думите му 6 млн. лв. се трупат на ежедневна база. Ако днешният законопроект е добро начало, трябва да помислим по какъв начин средствата от 250 млн., натрупани като задължения, също да отпаднат от задълженията на “Булгартрансгаз” към държавата, защото към днешна дата в моите очи изглеждат несъбираеми, добави той.

Станков отправи апел към “БСП за България” днес на две четения да приключат задължението на „Булгартрансгаз“ за 6 млн. на ден да внася в хазната, за да запазят енергийната сигурност. Вие преценявате дали да бъдете на страната на България или на някой, който чака да приватизира тези дружества в перспектива, след като ги обезкървите, добави той.

Георги Свиленски от левицата му отговори, че защитават българските интереси. “Някой е направил грешка и сега ние трябва да я поправим”, коментира той. Кой е написал доклада – Борисов, кой го е подкрепил – ГЕРБ и ПП, посочи Свиленски, предаде БТА.

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС обясни, че с въпросния законопроект се прави една корекция към кого трябва да бъде насочен ангажиментът да внася вноската, свързана с транзита на руски природен газ по проекта „Балкански поток“. Не трябва да допускаме по никакъв начин „Булгартрансгаз“ да влезе в някаква дългова спирала или да трупа данъчни задължения, а трябва да бъде финансово стабилно дружество, защото е част от националната сигурност, смята тя. Колегата ѝ Александър Ненков изрази съмнения дали държавата ще може да си събере парите от “Газпром”.

Станислав Анастасов от ДПС смята, че промените са правилни и ще ги подкрепят. По думите му тези 20 лева на мегаватчас трябва да бъдат събрани от „Газпром“ и то не по някаква друга причина, а защото „Газпром“ продължава и от това да прави много хубави печалби, благодарение на войната, която Руската федерация предизвика – агресията срещу Украйна, абсолютно непредизвикана. Той отбеляза, че явно има проблем със законодателната техника. Защо презумираме, че няма да си съберем тези 2,4 млрд. лв, попита Анастасов. Той посочи, че има конкретна грешка, която ще бъде поправена, но постави питането “защо бягаме от въпроса как си търсим щетите, причинени на българската икономика от Руската федерация и нейните агенти, в случая „Газпром“.

Вашата група продължава да се държи не като управляваща партия, а като опозиция, репликира Ненков Йордан Тодоров от “Възраждане”. “Защо, след като имате съмнения дали тази такса от 20 лева изобщо ще се събере, защо гласувахте и приехте тя изобщо да бъде наложена”, каза той. По думите му, ако нещо се случи с “Булгартрансгаз”, това ще бъде изцяло провал на правителството и тогава оставки и извинения няма да бъдат достатъчни, а само съд и затвор.

Александър Ненков каза, че не са против тази вноска, но изразяват съмнения дали тя ще бъде събрана. Отговорността е изцяло върху плещите на финансовия министър и на изпълнителната власт, смята той. Той отбеляза, че ГЕРБ няма представители в „Митници“, нито в НАП, нито финансовият министър е техен и затова изразяват съмнение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст