ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радев отказа да смени шефа на ДАНС и обяви: България е тясна за манията за величие на някои хора

Румен Радев

Следя със сериозна загриженост случващото се в НС днес. Мнозинството и управляващите трябва да си дадат сметка, че властта е осъзната отговорност към гражданите. Докато парламент и правителство си играят на власт, текат редица процеси с деструктивен заряд. Това заяви президентът Румен Радев пред медии. 

Той участва в тържественото отбелязване на 110-ата годишнина от създаването на Съюза на българските писатели в Централния военен клуб в столицата.

„Сами съсипваме енергетиката и икономиката си, саботираме националните си приоритети. Преди месеци предупредих, че новата енергийна вноска ще декапитализира „Булгартрансгаз” и ще има силно отрицателна реакция в Европа. Едва днес кабинетът осъзнава размера на щетата, който той причинява”, каза президентът.

“Затова днес бяха аварийните мерки, за да се спаси поне обезкървяването на „Булгартрансгаз” да не продължава. Този дълг няма как да се опише в баланса на дружеството, няма да влязат така бленуваните милиарди от вноската в бюджета. България вече се сочи с пръст като ненадежден партньор. Унгария ще сезира Съда на ЕС. Същата тази Унгария, която е наш съюзник, партньор. Само преди два месеца при посещението ми там се подписа споразумение, превръщащо България във важен фактор в доставките на втечнен газ в Европа, а сега съсипваме и това”, допълни той.

По думите му фарсът става пълен, когато преди ден четем изявление на нашия финансов министър, твърдящ, че основната цел на новата енергийна вноска е да оскъпи доставките и да направи неизгоден вноса на руски газ за Унгария  и Австрия.

„България явно става тясна за манията за величие на някои хора, които вече искат да диктуват решенията на суверенни държави, на наши съюзници, на които разчитаме за Шенген. Силно се надявам и премиерът, и външният министър, и комисията по външна политика в парламента да осъзнават какво се случва”, коментира държавният глава.

„Винаги съм имал ясна и принципна позиция, основана на интересите на гражданите и икономиката. Всички анализи показват, че едно прибързано премахване на дерогацията води до неоправдан риск за дефицит на горива и за скок на цените. Явно в календара на сглобката фигурират дати за ротации, от които се интересуват само те. В календара на гражданите има други дати – чакащите сметки и покриването на разходи. Едно управление има бъдеще само тогава, когато се води от интересите на гражданите”, допълни още Румен Радев.

Той обяви: „Изпратих официален отказ за искането на премиера за освобождаване на председателя на ДАНС. Случаят с Пламен Тончев е приключен. Основната причина не е в професионализма или нарушаване на закона, а в сценарии от записи.”

Радев коментира и протеста на футболните фенове.

“Случващото се е неуважение към хилядите привърженици на футболната игра на националния отбор. То вече влияе сериозно на имиджа на България”, каза президентът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст