ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БНБ представи дизайна на българските евромонети

Българската национална банка (БНБ) публикува дизайн на българските евромонети. 

Новината идва, след като в края на септември стана ясно, че правителството се цели страната да приеме еврото в началото на 2025 година.

Дизайнът е одобрен от Координационния съвет за подготовка на България за членство в еврозоната, както и от Управителния съвет на банката. Двете лица на всяка монета са съответно едно с национален дизайн и едно – с европейски.

За лицето, което се избира от националните страни, има задължителни и незадължителни елементи. Първите включват изобразяване на кръг от 12 звезди, както e върху знамето на Европейския съюз, както и изписване на кирилица на думата „БЪЛГАРИЯ“. На българските евромонети от 2 евро ще има надпис „БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ“.

Незадължителните елементи включват изписване на кирилица на думата „евро“ на монетите от 1 и 2 евро, “стотинка“ и “стотинки” на монетите от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента, както и изписване на годината на въвеждане на еврото в България – “2025“.

За основни елементи на дизайна на националната страна на българските евромонети е възпроизведен дизайнът на настоящите български разменни монети:

  • Мадарски конник – на монети от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента;
  • Св. Иван Рилски – на монета от 1 евро;
  • Паисий Хилендарски – на монета от 2 евро.

БНБ пишат още, че този подход ще осигури приемственост от сегашните към новите евромонети в България и лесната им разпознаваемост. В същото време ще бъде потвърдена и продължена българската идентичност чрез познатите символи на българските монети.

Художествените проекти са изработени от “Монетен двор” ЕАД. Дизайнът на общите лица на монетите е на Люк Люикс от Белгийския кралски монетен двор. На тях са представени изображения на Европейския съюз или на Европа, които символизират единството на Съюза.

Художествените проекти предстои да бъдат представени за одобрение от страна на Европейската комисия, Съвета на Европейския съюз и страните членки от еврозоната.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст