ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Вече е ясно: Няма законна сила, която да бутне шефовете на БФС

Последните събития за пореден път доказват, че няма сила, която да отстрани ръководството на Българския футболен съюз от сладките постове. Въпреки погрома на „мирния“ протест в четвъртък вечерта, шефовете на БФС остават и не виждат проблем в действията си досега.

Демонстрациите срещу управлението на футбола, което от 18 години се ръководи от Борислав Михайлов, излязоха извън мирния подход и доведоха до сблъсъци между протестиращи и полиция. Протестът бе безпрецедентно обединение на футболните фенове на различни клубове от страната, сред които и на вечните врагове ЦСКА и “Левски“.

До демонстрациите се стигна след решението на БФС европейската квалификация между България и Унгария да се играе в София без публика. Преди това пък въобще не се знаеше къде ще се случи двубоя, за което

Будапеща ни се присмя

и коментира, че „един мач не можем да организираме“.

От БФС побързаха да заявят, че не носят отговорност за случилото се, а решението за мач без публика е на УЕФА.

Вицепрезидентът на Футболния съюз – Йордан Лечков, определи обстановката по време на протестите като „ненормална“, но заяви, че за това сегашното управление на БФС няма никаква заслуга. Той омаловажи и сблъсъците между феновете и полицията с аргумента, че едва 500 ултраси били участвали в безредиците.  

Другият вицепрезидент  Емил Костадинов прогнозира, че ако на стадиона е имало публика, щяло да бъде още по-зле. Той също се зачуди

срещу кого са протестирали феновете

и от какво не са доволни. Според него баталните сцени не са правилният начин да се изразява недоволство.  Техническият директор Георги Иванов също се изказа, че решението за мач без публика е било най-правилното.

Веднага след изказванията им от СДВР ги опровергаха. По официални данни протестиращите не са били 500, а 4000 души.  

Освен това, от полицията допускат, че ако феновете бяха допуснати до стадиона едва ли щеше да се стигне дотам, по простата причина, че на влизане в стадиона се изземват всички

стъклени бутилки, боксове, ножове и други оръжия,

а и паветата нямаше да бъдат под ръка на всеки. Нямаше да има и още куп други “неща” – обърнати контейнери за боклук, натрошени и опожарени леки коли и микробуси, разкъртени тротоари и предпазни парапети…

Президентът на ПФК “Левски” Наско Сираков пък призова бившия си съотборник Борислав Михайлов да подаде оставка.

“Вижте какво, аз бих призовал Боби да се подаде оставката, това е срамна работа. Братле, нека те запомнят с нещо добро, не може цялата държава да е срещу теб, а ти да продължаваш да упорстваш. Това е истината”, заяви той пред репортери по време на откриването на улица, носеща името на легендата на “сините” Сашо Костов в Студентски град в София.

Много от феновете коментираха, че да си в ръководството на БФС е сладка работа. Получаваш висока заплата, премии, пътуваш до хубави места, разпределяш публичен ресурс. Като отборът бие отчиташ голям напредък благодарение на доброто ръководство, като падне, започват едни велики оправдания, че трябва време, нужни са пари, времето е било лошо, късметът не е бил на наша страна, с една дума Господ не на всеки мач е българин.

В същото време бе съобщено, че по разпореждане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов

прокуратурата започва проверка на БФС

и на президента Борислав Михайлов.

Според съобщението на държавното обвинение, “прокуратурата се е самосезирала във връзка с множество публикации в медиите, съдържащи информация за допуснати нарушения и/или престъпления от различен характер (разходване на публичен ресурс, “черно тото” и др.)”.

Със случая ще се заеме Софийската градска прокуратура, която трябва да се запознае детайлно с дейността на футболната федерация през… последните години (каквото и да означава това).

Вече никой не знае какво трябва да се случи и колко още години да минат, за да може Борислав Михайлов да проумее, че след като толкова много хора толкова настоятелно искат да се оттеглиш, може би трябва да го направиш. Все пак федерацията не е наследственото ти кралство, а постът ти – доживотна заслуга по рождение. Нищо, че въпросната федерация е футболна…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст