ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В парламентарната комисия отстъпват за децентрализацията в прокуратурата

Парламент Радомир Чолаков

На днешното заседание на парламентарната комисия по конституционните въпроси стана ясно, че депутатите приемат някои от критиките срещу идеите им за промени във функциите на главния прокурор. И Надежда Йорданова от “Продължаваме промяната” – “Демократична България”, и Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС се обединиха около това, че не трябва да се допуска децентрализация в смисъл на създаване на 28 главни прокуратури в отделните области, тъй като това ще доведе до феодализация.

Надежда Йорданова припомни, че първоначалното намерение, с което се пристъпило към конституционните промени, било фигурата на главния прокурор да не е свръховластена. Освен това идеята била да се отговори на натрупаното обществено недоволство, провокирано от факта, че той има свръхпълномощия, а реално не изправя престъпниците на съд. На следващо място целта била да се върне акцентът върху това, че прокуратурата има компетенции в наказателното преследване, а не в административния процес.
Председателят на комисията – Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС даде думата на отделните заинтересовани страни, които да вземат отношение по предлаганите промени, отнасящи се до функциите на главния прокурор. Чолаков зае категоричната позиция, че трябва да се пази достойнството на българската държава и заради това не е добре в Конституцията да има текст, в който да се допуска, че главният прокурор ще извършва престъпление. Ето защо той настоя всичко около така наречения механизъм за разследване на главния прокурор да си остане като промени в Закона за съдебната власт.

Както в началото на заседанието, така и в края му, Чолаков настоя разговорът да бъде експертен, а не политически. Според него онези, които го правят политически, не са народните представители, а представителите на прокуратурата и на адвокатите, като тук бе визиран Велислав Величков от инициатива “Правосъдие за всеки”.

Чолаков обобщи изказаните мнения по следния начин: “Много ясно чухме как прокуратурата казва – не пипайте нищо, а от г-н Величков – съборете главния прокурор. И ние трябва да намерим баланс между тези две крайности”.

След това той добави, че с правосъдния министър Атанас Славов на няколко пъти са обсъждали необходимостта паралелно с конституционните промени да се работи и по изменения в Закона за съдебната власт. Ето защо той не одобри подхода на Велислав Величков, който настоявал: “Дайте сега да приемаме промените в Конституцията, а след това ще му мислим.”

В същото време според Чолаков, ако народните представители не приемат веднага след конституционните промени и измнененията в Закона за съдебната власт, те абсолютно нищо няма да направят.

Народът ще остане още по-разочарован, защото от десет години му обещават, че като се промени Конституцията, у нас ще стане Аркадия, а реално на следващия ден няма да се случи нищо“, предупреди Чолаков.

В крайна сметка той обясни, че с колегите си от парламентарната комисия по конституционните въпроси ще направят някакви пестеливи изменения на Конституцията и по-сериозни – в Закона за съдебната власт. По-конкретно уточни, че ще се изработят текстове на базата постъпилите предложения от бившия конституционен съдия Румен Ненков и от председателя на Върховния административен съд – съдия Георги Чолаков, след което новите текстове ще бъдат предложени отново на обсъждане и след това ще се премине към конституционните промени, засягащи Висшия съдебен съвет.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст