ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денков с призив ФИФА да реши казуса с Българския футболен съюз

Министър-председателят академик Николай Денков е изпратил писмо до президента на ФИФА Джани Инфантино. В него той е призовал международната футболна федерация да се въвлече в казуса с БФС в съответствие с правата и отговорностите, посочени в устава на Международната футболна федерация .
Повод за писмото е натрупаното напрежение, което доведе до масов протест срещу президента на Българския футболен съюз – Борислав Михайлов в деня на срещата България – Унгария, придружен от безредици и насилие в центъра на София на 16 ноември.
Премиерът призовава ФИФА да обсъди и предложи възможни решения на безпрецедентната ситуация, като се позова на чл. 8 (2) от Устава: „Изпълнителните органи на асоциациите членки могат при изключителни обстоятелства да бъдат отстранени от длъжност от Съвета, след консултация със съответната конфедерация и да бъдат заменени от временно управляващ комитет (normalization committee) за определен период от време.“
В писмото премиерът изтъква и натрупаните критики и недоволство към ръководството на БФС и безпрецедентното обединение на враждуващи фен клубове срещу него. Посочено е обстоятелството, че над 140 клуба (от общо 550), са гласували против сегашното ръководство на БФС, а впоследствие са изключени от Съюза след конгреса му през май 2022 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст