ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ОББ с приз за иновации в конкурса Мистър и Мисис Икономика 2023

Татяна Иванова, изпълнителен директор „Дигитализация, данни и операции“ на Обединена българска банка и иновационен лидер на KBC Group в България, взе отличието в категория „Иновации“ на конкурса „Мистър и Мисис Икономика“ за Кейт – персоналният дигитален асистент в мобилното приложение ОББ Мобайл.

Проектът за AI асистента на ОББ спечели вота на журито с това, че променя изцяло модела на банково обслужване на клиентите.

„Високата добавена стойност и уникалността на Кейт се дължат на последни технологични решения в сферата на иновациите. Кейт се превърна в най-ефективния помощник на нашите служители и клиенти. От услугите на Кейт вече се възползват 76% от потребителите на мобилното банкиране на ОББ в 112 различни клиентски ситуации. За година и половина от своето съществуване Кейт има над 1 млн. проведени разговори с клиенти на ОББ и автономността ѝ – способността да разбира и отговаря самостоятелно на клиентски въпроси, достига 57 на сто. Изчисленията ни показват, че по този начин тя е освободила 46 400 работни часове на нашите служители“, поясни Татяна Иванова.

„При Кейт използваме AI, за да създадем осезаеми ползи за нашите клиенти. С нарастването на нейните възможности тя помага на клиентите лесно да се ориентират в цялата вселена на нашите банкови и застрахователни услуги и продукти. По всяко време и навсякъде: усещането е да имате своя личен ОББ асистент в джоба си.“

Най-силната страна на Кейт е персоналното съдействие, което тя е в състояние да окаже на всеки един клиент в защитената среда на ОББ Мобайл след вход в приложението. Кейт дава конкретна и точна индивидуална информация на клиента като например неговия IBAN, разполагаема наличност по сметка, дата и размер на предстояща вноска по потребителски кредит и/или кредитна карта, чакащи плащания по битови сметки към неговите лични партиди, изтичаща дебитна/кредитна карта, е-винетка, пропусната вноска по Систематичен инвестиционен план, проверка на натрупани точки към кредитна карта и други. Любопитната статистика, която доказва полезността на Кейт, показва, че всяко 5-то проактивно предложение от Кейт е довело до заявяване на продукт или услуга, а всяка трета е-винетка закупена в ОББ Мобайл е след инициирана комуникация от Кейт, въз основа на клиентско сегментиране и управление на данни в реално време.

Дигиталният асистент на ОББ може да бъде в помощ и в други персонални ситуации като проверка на получени приходи и направени разходи по банкова сметка за желан от клиента период, или важни такива, изискващи бързи действия – блокиране и деблокиране на карти. Това изцяло отличава Кейт от обикновените чат ботове, които дават единствено генерична информация и насочват към общи продуктови данни на уеб сайта, при които липсва персоналния детайл за клиента.

Друга особеност на AI асистента на ОББ е възможността тя да се самообучава и да разбира все повече и повече, благодарение на всеки нов разговор с нея, което е невъзможно при чат ботовете, отговарящи само и въз основа на предварително зададен сценарий.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст