ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От регионалното министерство обменят опит с нашенец, отговарял за мостовете на Ню Йорк

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов се срещна във ведомството си с проф. Божидар Янев – българин, роден и учил в София, но 30 години отговарял за управлението на мостовете на Ню Йорк.

Поводът за срещата е необходимостта от качествено управление на мостовете, което трябва да стане съществена част от Стратегията за развитие на пътната инфраструктура до 2030 година, съобщиха от пресцентъра на ресорното министерство.
Заместник-министър Найденов подчерта, че са наложителни промени в нормативната уредба, свързана с проучване, обследване и оценка за експлоатационната годност, и проектиране на пътни и железопътни мостове.

Той обясни на госта си, че в момента екипът му довършва процеса по дигитализиране на данните за мостовете. Затова е изключително важен опитът на успелите българи, доказали своята експертиза и в чужбина.
От своя страна проф. Янев обясни, че първата и най-важна стъпка е да се започне с пълна инвентаризация на мостовете, да се съберат всички данни за тях, за да има ясна картина на ситуацията. Той акцентира, че хубаво да се черпи от чуждия опит, но не и да се копира. Специалистът посъветва българските експерти да използват различни методики на приоритизация при обследването и ремонта на мостовете в страната. Според него това е важно за правилната преценка.
Професор Янев допълни, че в САЩ имат много добри системи за инспекция на мостовете. Там тя се извършва от частни консултанти.

Добър пример за управление на мостовете е Дания, която го прави централизирано и това е системата, която той препоръчва да се използва и в България.

В срещата участва и председателят на Управителна агенция на Агенция „Пътна инфраструктура“ инженер Ясен Йорданов, който изтъкна, че има спешна нужда от нормативни промени и актуализация на нормативни текстове, за да се подобри качеството на строителството и качествена поддръжка. Йорданов изрази надежда да се повиши нивото на системата за управление на мостовете, като подчерта, че има нужда от истинско развитие и изграждане на ясна концепция за планиране.

В разговора се включиха и представители на Института по пътища и мостове към АПИ, преподавателят от Университета по архитектура, строителство и геодезия проф. Фантина Рангелова, председателят на Българска браншова камара „Пътища“ инж. Стефан Чайков.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст