ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

СДВР проверява спешно за евентуално полицейско насилие

С разпореждане на директора на СДВР е започнала вътрешна проверка във връзка със събитията от протеста в четвъртък в столицата. Тя е заради служители на реда, които са превишили правата си по време на протеста в София, обяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той допълни, че е наредил проверката да бъде извършена в спешен порядък. Калин Стоянов посочи, че оперативната дейност на МВР е поверена на главния секретар и затова не е бил на мястото на сблъсъците.

Министърът посочи, че е бил на прожекция на филм за телефонните измами, по който МВР е консултант. Той е категоричен, че действията на полицията и жандармерията са реципрочни на агресията от страна на крайни фенове, чиято цел е била да окървавят протеста.

“Станахме свидетели на безпрецедентен погром в центъра на столицата във вчерашната вечер. Само за час бяха потушени безредици, които в някои европейски страни се превръщат в масови. В същото време не приемам действията на единици служители, които превишиха правата си и не се справиха със задачата да не се поддават на провокации”, заяви Стоянов.

По думите му само навременната и адекватна реакция на полицията и жандармерията са предотвратили по-сериозни щети, а и дори жертви.

Министър Калин Стоянов заяви, че няма да подаде оставка и е учуден от исканията за нея. Както е известно, по-рано днес ПП-ДБ поискаха той да напусне поста.

Стоянов посочи, че ако подаде оставка, означава да предаде всички свои колеги, които снощи са били на терен. По думите му той е част от политическото ръководство, а оперативното ръководство е задължение на главния секретар на МВР. Калин Стоянов увери, че е бил в непрекъсната връзка с него, както и с директора на СДВР.

Той каза, че няма напрежение между него и премиера Николай Денков. На въпрос дали е бил притискан преди местните избори, както по-рано заяви Делян Пеевски, Калин Стоянов отговори, че не се е поддавал на натиск

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст