ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сингапур пуска цифрова валута за междубанкови разплащания

сингапур

Финансовият орган на Сингапур (MAS) обявиха, че ще започнат да издават цифрова валута, която ще се използва за междубанкови разплащания от следващата година. Този орган, която служи като централна банка на страната, подчерта, че ще разработи три вида цифрови пари – цифрова валута на централната банка (CBDC), токенизирани банкови задължения и регулирани стабилни монети. За тестовете MAS ще включва банки, финтех и интернет компании като JP Morgan, HSBC, Amazon, Alipay и други.

Според управляващия директор на финансовия орган на сингапур Рави Менон, неговият отдел е започнал работа с въвеждането на цифрови пари още през 2016 г., провеждайки редица успешни експерименти и тестове. В резултат на това MAS реши да издаде цифрова валута в реално време, която банките да могат да използват, когато извършват плащания помежду си.

„От 2016 г. насам проведохме много експерименти с други централни банки и представители на финансовата индустрия, за да проучим използването на „на едро“ CBDC (т.е. за междубанкови сетълменти) чрез разпределени регистри, за да извършим транзакции в реално време, трансгранични плащания и междудържавни сетълменти“, подчерта ръководителят на MAS.

„MAS ще направи пилотно емитиране CBDC на едро, за да поддържа незабавно плащанията в търговските банки“, отбеляза Менон. MAS е централната банка и финансов регулатор на града-държава.

По време на пилотния проект централната банка на Сингапур ще си партнира с местни банки, за да тества използването на CBDC на едро за улесняване на вътрешните плащания, каза Менон.

CBDC  представляват цифрови валути, емитирани от централни банки, която се използват ексклузивно от централни банки, търговски банки или други финансови институции за сетълмент на междубанкови трансакции на голяма стойност. Те се различават от CBDC на дребно, които обслужват физически лица и фирми, улеснявайки ежедневните трансакции.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст