ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Суровият петрол е най-евтин от юли насам въпреки ОПЕК+

петрол

Суровият петрол приключва четвърта поредна губеща седмица след като влезе в “мечи” пазар – низходящо движение на петролните котировки, предизвикано от обилните доставки и растящите складови запаси, които компенсират опитите на лидерите на ОПЕК+ Саудитска Арабия и Русия да държат под контрол пазара на черно злато.

Американският лек суров петрол WTI за доставка през декември се търгуваше за 73.62 щ. долара за барел в 12.30 ч. българско време на 17 ноември след като приключи търговията си ден по-рано на 72.90 долара за барел – с над 20% спад спрямо върховата си котировка през септември. Глобалната базова марка “Брент” за доставка през януари загуби почти 5% на 16 ноември, а ден по-късно по обед се котираше за 78.14 долара за барел. Тези сривове се случиха след новината, че петролните резерви на Съединените щати са се изкачили до най-високото си равнище от август насам през миналата седмица. Увеличили са се и наличностите в ключовото хранилище в Къшинг, Оклахома, с над 8 процента. Междувременно, рафинериите в Китай – най-едрият вносител на горивото, са понижили дневните темпове на обработка през миналия месец заради ниски маржове. Принос за поевтиняването на черното злато имат и данните, показали, че обезщетенията за безработните американци са били най-високи от почти две години, което е сигнал за забавяне на икономическия растеж, натиснал надолу цените на американските борсови индекси на 16 ноември.

Низходящото движение със сигурност се е ускорило от генерираните от алгоритми програми за продажби след пробива на ключови технически равнища на подкрепа. Анализатори от бранша коментират, че средностатистическият търговец на суровини вероятно е ликвидирал по-голяма част от дългите си позиции до края на сесията на 16 ноември.

Спадът на черното злато през четири поредни седмици – най-дългата губеща поредица от май – се случва въпреки колективните и доброволните редукции на доставките от ОПЕК и партньорите им.

Загубите са подсилени и от изчезването на рисковата премия от войната между Хамас и Израел, защото страховете от разширяване на конфликта и нарушаване на петролните доставки до сега не са се оправдали. Налице са и разнопосочни сигнали, които качват и свалят цените. Международната агенция по енергетика обяви на 14 ноември, че увеличението на производството означава, че пазарът няма да е чак толкова оскъден, колкото се е очаквало, през това тримесечие. Ден по-рано пък ОПЕК представи стабилни възходящи тенденции на търсенето, а търговците прогнозираха, че Рияд ще удължи срока на доброволните си производствени редукции.

Кривата на котировките на петролните фючърсни контракти също подсказва омекване на цените. Спредът между двата договора с най-близки дати до падежите на американския WTI отново е в конфигурация контанго – при която котировките на по-близкия срок са по-ниски от по-дългосрочните. Подобна е ситуацията и при “Брент”, където контрактите с по-близка дата до падежа са с 12 цента на барел по-ниски срещу над 1 щ. долар за барел в тяхна полза през октомври.

Междувременно, съветникът по енергийната сигурност на американския президент Джо Байдън – Амос Хохстейн – ще въведе санкции на износа на повече от 1 млн. барела на ден от Иран заради конфликта в Близкия изток. Ръстът на петролните потоци от Венецуела след смекчаването на американските санкции вероятно ще помогне за компенсирането на загубените доставки, като “Витол груп” е наела супертанкер за превоза на черно злато от латиноамериканската държава.

Следващото съвещание на комитета за производствената политика на ОПЕК+ е насрочено за 26 ноември. Анализатори на “Голдмън Сакс груп” очакват картелът на гарантира цени на “Брент” в диапазона 80-100 щ. долара за барел през 2024 г. като създаде скромен дефицит и заздрави монополната си позиция. Просто защото, по тяхна оценка, последните разпродажби на горивото са в резултат на по-високото от очакваното предлагане от страни извън ОПЕК.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст