ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сърбия и Унгария ще разговарят с България за таксата за пренос на руски газ

КЕВР ще обсъди цената на природния газ за март

Сръбският министър на енергетиката Дубравка Джедович Ханданович и външният министър на Унгария Петер Сиярто са обсъдили в Белград въведената от България такса за транзита на руски газ, съобщава Танюг.

България въведе от 13 октомври извънредна енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен газ през нейна територия в размер на 20 лв./мВтч.  От 2021 г. Сърбия и Унгария се снабдяват с руски газ, който преминава през България по газопровода „Балкански поток“, който е продължение на „Турски поток“.

Джедович и Сиярто са обсъдили мерките, които могат да вземат, за да бъдат защитени позициите на двете страни. Една от тях е разговор с българската страна.

Според Джедович, Сърбия ще си осигури алтернативен внос на газ от Азербайджан чрез интерконектора с България, чието изграждане трябва да приключи до края на ноември.

Петер Сиярто определи стъпката на България като неприемлива. Той посочи, че  Унгария разчита на “Балкански поток”, който минава през Сърбия. „Това е сигурен източник на доставки за Сърбия и Унгария“, добавя Джедович.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст