ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Цената на Urals падна под 60 долара заради санкциите

нефт

Цената на руския петрол Urals в пристанищата на Балтийско море падна под тавана от 60 долара за барел. Ройтерс съобщава, цитирайки двама търговци, че спадът на цените е причинен от новите санкции на САЩ срещу търговците от ОАЕ и отслабването на световната цена на петрола.

Товарните тарифи за доставките на петрол до Урал от руските пристанища Приморск и Уст-Луга се повишиха от 8 милиона долара миналата седмица до 9.2-9.5 милиона долара.

Фючърсите на Brent се повишиха до 78.22 долара за барел (+1% спрямо цената в края на миналата седмица).

Както пише Reuters, изчислената цена на Urals при условия FOB при доставка от Балтийско море до Индия падна до 58-59 долара за барел на 17 ноември. „Цените на Уралс се доближиха до нивото на ценовия таван, а в някои случаи и под това е очевидна тенденция“, отбелязва кореспондентът на Ройтерс.

През декември 2022 г. страните от Г-7, Европейският съюз и Австралия се договориха за ценови праг, според който международните компании могат да транспортират или внасят руски петрол само на цена под 60 долара за барел.

През септември 2023 г. петролът Urals се търгуваше за 86 долара. Аналитичната агенция Kpler прогнозира, че Русия ще увеличи доставките на петрол на фона на по-високите цени. В началото на декември в агенцията очакваха намаление на морските превози.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст