ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Асен Василев: И в момента има данък върху бакшишите, но не се събира

“Имахме нормален разговор.” Така финансовият министър Асен Василев отговори на въпрос в предаването “Панорама” по БНТ дали той или ГЕРБ и ДПС са отстъпили за дерогацията.

Има две неща, на които се държи по отношение на дерогацията – едното е да не отиват повече пари към “Лукойл” и оттам към Русия, а другото е – да не се вдигнат цените на горивата за българските граждани и да има достатъчно време, за да се мине към неруски петрол. И решението, което взехме, защитава и двете позиции – спираме износа, с което спираме парите за Русия. И това ще стане възможно най-скоро – на 1 януари 2024 година. А на 1 март догодина е техническият минимален срок, в който България може да мине на неруски петрол, без да се застраши подаването и сигурността на доставките на горива в страната и тогава напълно ще се спре дерогацията“, обясни Асен Василев.

Той бе категоричен, че не е можело дерогацията да се спре за три дни, тъй като е трябвало да се намерят танкери, а те принципно пътуват от Близкия Изток за България поне 20 дни. По отношение на сроковете финансовият министър поясни, че се съобразил с доклади и на Министерството на енергетиката, и на Министерството на икономиката, и на службите за сигурност, които били анализирали потенциалните рискове и предложили оптимална програма.
На въпрос дали отговарят на истината твърденията, че парите, изтекли към Русия през “Лукойл”, са в размер на 1 млрд. евро, каквато информация бе разпространена в рамките на разследвания на Politico и от страна на депутата от ГЕРБ-СДС Делян Добрев, Асен Василев отговори отрицателно. Той обясни, че данъка печалба, който “Лукойл” ще плати през 2023 г., ще е около 400 млн. лева. Така печалбата, която реализира компанията, е около 600-650 млн. лева, което означава, че 250 млн. лева са парите, които, според противниците на “Лукойл”, изтичат към Русия.
Попитан дали не е отстъпил пред Бойко Борисов, заявявайки, че ще преработи бюджета, Асен Василев разясни, че от ГЕРБ-СДС имали притеснения, с които той се съобразил, въпреки че ги смята за неоснователни. По-конкретно от ГЕРБ-СДС не искали приходите от таксата за преноса на руски газ да се включват в приходната част на бюджета. Асен Василев ги махнал, след което съответно намалил и капиталовата програмата и инвестициите в нея, но въпреки това тя пак остава рекордна – 10 млрд. лева. Освен това ще се запазят и трите процента дефицит и бюджетът влиза в рамки.

Когато приходите от таксата за преноса на руски газ се реализират, Асен Василев обясни, че ще направи актуализация на бюджета и ще си довърши капиталовата програма, така, както тя е замислена първоначално.

Попитан защо не могат да си съберат приходите, финансовият министър отговори, че това не отговаря на истината. Основният приход, за който в момента най-много се говори – ДДС, е с 18% по-висок и той е събран от сделки в страната.

Има един единствен дефицит и той е при ДДС от внос, тъй като агенция “Митници” е събрала значително по-малко през първото полугодие в сравнение с миналата 2022 година и в момента наваксва. Попитан дали ще повиши ДДС при туризма, Асен Василев отговори, че сред предложените данъчни промени той е 9% в комбинация с мерки за изсветляване.

По отношение на критиките, че от финансовото министерство ще налагат данък и за бакшишите, Асен Василев отговори, че те и в момента се облагат – само че не с 10% данък, а с осигуровки за пенсия и с осигуровки за здраве, като така общата данъчна тежест е над 30 процента. Ето защо тези бакшиши се плащат кеш и няма никакви данъци за хазната. Ако обаче те се обложат само с 10%, тогава данъчните няма да се гонят с ресторантьорите и ще има изсветляване и събиране на приходите, обясни Василев.

По отношение на източването на бюджета през огромните обезщетения за безработица, плащани на хора, работили доскоро в чужбина, Асен Василев обясни, че с Главна инспекция по труда е договорен специфичен начин на работа. На тези хора приоритетно ще се предлага нова работа и ако те я откажат, обезщетенията им ще се спират.

Финансовият министър уточни, че новите дългове не застрашават влизането в еврозоната, защото те представляват между 22-23% от БВП през последните няколко години. През 2020 г. дългът е бил – 22.8%, от БВП, през тази година е 23%, а изискането за еврозоната е да не е повече от 60 процента.

На въпрос дали не се страхува, че неговата оставка може да се окаже цената, на която ГЕРБ-СДС и ДПС ще продължат да подкрепят правителството след ротацията, Асен Василев отговори, че не е женен за поста си и че ситуацията с Българския футболен съюз е показала, че ако стоиш прекалено дълго на една позиция, ставаш излишен.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст