ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шапката на Наполеон беше продадена на търг за рекордните почти 2 млн. евро

Двурогата шапка, носена от първия император на Франция Наполеон I Бонапарт (1769-1821 г.), беше продадена на търг във Фонтенбло за почти 2 милиона евро, съобщиха от аукционната къща Osenat, която организира търга.

„След много наддаване шапката на император Наполеон I намери своя купувач за 1 932 000 евро“, обявиха организаторите.

Те уточниват още, че това е рекордна сума за лот от колекция, свързана с Наполеон Бонапарт. Прогнозната стойност на двурогата шапка преди търга варираше от 600 хил. до 800 хил. евро. Най-скъпият предмет, принадлежал на Наполеон, се смяташе за шапка на друг император, закупена на търг на същата аукционна къща през 2014 г. от южнокорейски бизнесмен за 1.8 милиона евро.

Черната филцова шапка, предложена на търг този път, включва трицветна кокарда, широка е 475 мм и датира от около 1810 година. Твърди се, че именно тази двурога шапка е носел Наполеон на борда на брига Inconstant, на който е избягал от изгнание на остров Елба през 1815 година. Според мемоарите на камериера на Наполеон Луи-Жозеф Маршан, в момента на издигане на френския трикольор, той му подал шапката си, за да сложи на нея трицветна кокарда вместо знамето на Елба. „Императорът го сложи и при вида на тази кокарда, тази малка шапка, в която блестяха цветовете на Аустерлиц, той стана толкова развълнуван, че императорът, който искаше да говори, не можа да каже нито дума. Наистина, трудно е да се описват радостта, насладата и нежните чувства, които пламнаха на брига“, пише той в мемоарите си.

Сайтът на аукционната къща уточнява, че историческата реликва е била съхранявана до XIX век в семейството на интенданта на императорския дворец полковник Пиер Байон. Внукът на полковника я продава на дижонски антиквар, откъдето започва пътешествието й из частни колекции.

Наполеон Бонапарт (на френски: Napoléon Bonaparte, на корсикански: Napulione Buonaparte, на италиански: Napoleone Bonaparte), или накратко само Наполеон е френски военачалник, консул по време на консулата и първият френски император под името „Наполеон I Велики“ (Napoléon I le Grand) от 18 май 1804 до 6 април 1814 г. и повторно между 20 март и 22 юни 1815 година.

Завоювал военната си слава по време на Революционните войни, след идването си на власт Наполеон чрез завоевания или съюзи установява контрол над почти цяла континентална Западна и Централна Европа в течение на Наполеоновите войни, до поражението си в Битката на народите край Лайпциг през октомври 1813 година.

По-късно той успява да осъществи краткотрайно завръщане, известно като Стоте дни (les Cent Jours), преди да бъде окончателно победен в битката при Ватерло на 18 юли 1815 година. Малко след това е пленен от британците и изпратен на остров Света Елена, където умира.

Освен с военните си успехи, Наполеон е известен с установяването на Наполеоновия Кодекс, както и като един о просветените владетели. Наполеон поставя още няколко членове на фамилията Бонапарт на няколко трона в Европа. Макар че те не надживяват поражението му един негов племенник – Напоелеон III, управлява Франция през втората половина на XIX век.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст