ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Асен Василев и Васил Терзиев обсъдиха финансовото състояние на София

Новият кмет на София Васил Терзиев и министърът на финансите Асен Василев обсъдиха на среща финансовото състояние на Столична община. 

По данни на Министерството на финансите към 30 септември 2023 г. Столична община отчита налични, неусвоени средства по сметки по функция „Образование“ в размер на 104.8 млн. лв., от които 92.2 млн. са за текущи разходи, а останалите 12.6 млн. са за капиталови инвестиции. 

По функция „Здравеопазване“ неусвоените средства по сметки са общо 10.2 млн. лв., от които 9.2 млн. са за текущи разходи, а 1.5 млн. лв. – за капиталови. В същото време общината има поети ангажименти за разходи в размер на 1.3 млрд. лева. 

Министър Василев и Терзиев постигнаха съгласие, че е необходимо да се направи анализ на финансовото състояние и на изпълнението на текущите проекти на общината.

Акцент в разговора бе финансовото състояние на „Топлофикация-София“. Стана ясно, че дружеството е натрупало над 1 млрд. лв. дългове към Българския енергиен холдинг за доставка на газ. Освен това бе обсъдена и необходимостта от финансово оздравяване, преструктуриране на дружеството и въвеждане на нови технологии за когенериращи и балансиращи мощности. 

Двамата коментираха още състоянието на столичния автотранспорт. Министър Василев посочи, че преминаването към електрически автобуси би намалило значително разходите за ремонт и поддръжка на автопарка. 

Стана ясно и че по отношение на развитието на столичното метро са осигурени средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и от националния бюджет. Отделно от това, в бюджета за 2024 г. е предвидена субсидия за градския транспорт в София в размер на 89 млн. лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст