ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сребърна възпоменателна монета “Цар Михаил III Шишман” вече е в обръщение

От днес Българската народна банка пусна в обръщение сребърна възпоменателна монета с частично позлатяване на тема „Цар Михаил III Шишман“ от серията „Средновековни български владетели“.

Цената на монетата е 144 лева, уточниха от централната банка.

Тя ще се продава в Българската народна банка – на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София, ул. „Михаил Тенев“ № 10.

Всеки клиент ще може да закупи от касите на Българската народна банка само по 1 монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице. За закупуване на монета от името и за сметка на друго лице е необходимо представянето на нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. Ако клиент, в качеството си на физическо лице, закупи монета от касите на БНБ, то той няма право да закупи още една монета като представител на юридическо лице, като това ограничение важи и за обратния случай. Монети не се продават на лица, които не са навършили 18 години.

До края на работния ден на 20 ноември новата монета ще бъде предоставена от БНБ на „Първа инвестиционна банка“ АД, „Тексим Банк“ АД, „Токуда Банк“ АД и „Централна кооперативна банка“ АД за продажба в техните офиси и клонове.

На лицето на монетата в центъра има позлатен медальон с изображение на монограм на цар Михаил III Шишман в композиция с грифон; под него емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, номиналната стойност „10 ЛЕВА“ и годината на емисията „2023“; околовръст надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“.

На гърба на монетата в центъра е поставена реплика на средновековна българска монета с изображение на цар Михаил III Шишман на кон, а под нея са изписани годините „1323-1330 “; околовръст горе надпис „СРЕДНОВЕКОВНИ БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛИ“, а долу – „ЦАР МИХАИЛ III ШИШМАН “.

Автор на художествения проект е Силвия Борисова.

Със смъртта на младия български цар Георги II Тертер дошъл краят на династията на Тертеровци. Настъпил период на междуцарствие, когато отделни боляри подели борба да поставят на трона свой избраник. Междувременно Византия завладяла почти всички български територии на юг от Стара планина. Тогава, за да предотврати опасността от анархия и междуособици, висшият болярски съвет в Търново избрал за цар на България видинския деспот Михаил Шишман. Той станал основоположник на последната българска царска династия от Средновековието – тази на Шишмановци, и управлявал под името Михаил III Шишман (1323–1330 г.).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст