ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Възраждане” и ИТН няма да подкрепят проф. Мавров за подуправител на НЗОК

Депутатите от ИТН и „Възраждане“ в парламентарната здравна комисия обявиха, че няма да подкрепят предложения от ГЕРБ-СДС кандидат за подуправител на НЗОК – проф. Момчил Мавров.

Причината – те не са съгласни със самата процедура.

Днес, 20 ноември, в рамките на заседанието на комисията по здравеопазване единственият кандидат за подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Момчил Мавров отговаря на въпроси на депутати.
Проф. Андрей Чорбанов от партия „Има такъв народ“ (ИТН) заяви, че според парламентарната му група подуправителят на НЗОК не трябва да е изборна длъжност. Въпреки това той се поинтересува каква е визията на проф. Момчил Мавров по отношение на съвместната работа на съсловните организации и здравната каса.
„Аз съм привърженик на идеята, че трябва да се работи в много тясно сътрудничество с всички организации, в това число и със съсловните. Смятам, че е налице и ще има резултат само тогава, когато се обсъждат всички гледни точки и се търси консенсус по всеки един въпрос“, отговори Мавров.
Той увери, че подобни взаимоотношения ще бъдат приоритет в работата му, защото проблемите на организациите са и проблеми на Националната здравноосигурителна каса.
Депутатът от парламентарната група на „Възраждане“ – Маргарита Генчева бе категорична, че със съпартийците си няма да подкрепят проф. Мавров за подуправител. Тя заяви, че позицията им е принципна и че те също, като депутатите от “Има такъв народ” смятат, че тази длъжност не трябва да бъде изборна. Въпреки това тя заяви, че ще се възползва от възможността да зададе своя въпрос към кандидата, щом все пак е ясно, че той ще заеме поста.
Генчева попита какво е становището на бъдещия подуправител относно лимитите в болниците, които се превърнаха в проблем при изплащането на клиничните пътеки, както и при тяхната регулация.
Проф. Мавров започна отговора си с пояснение, че е бил поканен от Конституционния съд, който е сезиран по същия казус, за да даде експертното си становище. То вече може да бъде намерено в сайта на съда. В него той е посочил, че текстът на чл. 55, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване е противоконституционен.

Припомняме, че Конституционният съд бе сезиран от Върховния административен съд. Върховните съдии настояват за противоконституционна да бъде обявена разпоредбата на чл. 55а, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), която гласи: „Националната здравноосигурителна каса не заплаща за оказана от лечебните заведения медицинска и дентална помощ в нарушение на посочените в техните договори по чл. 59, ал. 1 обеми и стойности“.

Според Върховния административен съд (ВАС) това ограничение директно влиза в противоречие с гарантираното от чл. 52, ал. 1 от Конституцията право на здравноосигурените лица да получат достъпна медицинска помощ, в случаите когато лечебните заведения са достигнали определените им с договорите лимити“.

Подобна позиция застъпва и проф. Мавров. Той обаче обясни на депутатите, че неговото становище по никакъв начин не му пречи да работи за НЗОК като институция и по никакъв начин не пречи на разбиранията му, че ресурсите са ограничени, а потребностите не винаги задоволими.

Мавров увери, че става въпрос за негово лично становище, с което не би могъл да ангажира никого в институциите или органите, чиито решения би изпълнявал или с които би се съобразявал, ако бъде назначен като подуправител.

След като Маргарита Генчева настоя да даде по-конкретен отговор, проф. Мавров посочи, че решението е в правомощията на законодателната власт.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст