ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Глоба от 1.5 млрд. долара за Bayer заради случая с хербецида Roundup

Байер/ Bayer

Съдът в Джеферсън Сити в щата Мисури глоби немската химико-фармацевтична компания Bayer с 1.5 милиарда долара, което е една от най-големите корпоративни глоби в Съединените щати тази година, съобщава Bloomberg.

Съдът уважи иска на трима клиенти на американската компания Monsanto Company – световен лидер в биотехнологията на растенията, която Bayer купи през 2016 година. От 2018 г. обаче срещу Monsanto се подават искове един след друг във връзка с неговия хербицид Roundup, който според ищците е вреден за здравето и може да причини рак. В този случай Bayer автоматично става ответник по тези искове.

През 2020 г. Bayer уреди по-голямата част от подобни искове – около 100 хил., като се съгласи да плати почти 11 млрд. долара. В същото време около 40 хил. искове срещу компанията все още са висящи.

Съдебните заседатели в съда в Джеферсън Сити присъдиха на Джеймс Дрегър, Валори Гюнтер и Дан Андерсън общо 61.1 милиона долара реални щети и по 500 милиона долара наказателни щети срещу компанията. Те заявиха, че са използвали Roundup върху своите тревни площи и градини в продължение на години, което е причината да развият лимфосаркома.

От Bayer коментират, че вярват, че съдиите в САЩ са позволили на бивши потребители на Roundup да тълкуват погрешно регулаторни решения, регулиращи безопасността на продукта, което е довело до поредица от победи за ищците. „Имаме сериозни аргументи да искаме да се отменят последните неоснователни присъди“, казва говорител на компанията.

„Bayer“, с централен офис в Леверкузен, Германия. В днешни дни компанията заема челно място в света в сектора на химическата и фармацевтичната промишленост.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст