ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дали наистина българските чиновници ще станат войници?

Сложната геополитическа обстановка и увеличаването на конфликтите по света замисли политиците ни в какво състояние е армията ни. Както „БАНКЕРЪ“ нееднократно е писал, младите българи бягат от военна служба, защото е непрестижна, техниката е остаряла, а заплатите ниски.

 Миналата седмица военният министър Тодор Тагарев подхвърли интересна идея за размисъл – щом българите не щат доброволно да се научат да стрелят с „Калашников“ и да тичат с противогаз, чиновниците могат да бъдат задължени да направят това, защото работят за държавата.

По време на обсъжданията на вота на недоверие в петък Тагарев заяви, че през тази година кандидатите във висшия военен университет са с 35% по-малко, а приетите курсанти с 45% по-малко. Причината била дезинформационната кампания, че курсантите немедлено щели да бъдат пратени по бойните полета в Украйна. Според него това е много сериозен проблем и, ако не се вземат спешни мерки за военна подготовка на населението,

след 10 години няма да имаме никакъв боен състав.

Преди години ВМРО настояваше да връщане на наборната служба, защото страната ни нямала резерв. До реализиране на идеята не се стигна, защото… беше невъзможно да се стигне – поради липса на казарми, на техника и куп други необходими “неща”.

Вместо това, бе въведена доброволна военна служба. Минималното изискване за включване в програмата бе основно образование. Могат да кандидатстват само български граждани до 40-годишна възраст, срещу които няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер.

Министър Тагарев посочи, че към момента хипотезата за връщане на наборната служба не стои на вниманието на властта.

“Трябва обаче да се намери някаква форма, така че повече български граждани да преминат базова военна подготовка“, каза той и добави, че се изготвят вътрешни анализи и дискусии по този въпрос.

Според него един от възможните варианти е

хората, които искат да работят за държавата,

да преминават задължително базова военна подготовка.

Желанието на министъра да реши отлаган с години проблем е похвално и е прав, че трябва да се търсят варианти. Идеята чиновниците задължително да преминават военно обучение обаче е комична.

Вярно е, че държавната работа се приема за сигурна и апетитна, предвид по-дългите отпуски и различните придобивки от сорта на пари за дрехи, очила, премии, командировки и т.н.  Също така обаче е вярно и другото – тя не е чак толкова привлекателна за младите хора, че те да се съгласят и на задължително военно обучение. Стига, разбира се, да не става дума за директно назначаване на висок пост, придружен от солидна заплата, служебно жилище, персонална лека кола и други подобни екстри. Ако такава мярка бъде приета и “отнесена” до сегашните чиновници, циркът ще е пълен.

При посещенията ми в държавни администрации, като НАП, НОИ, Здравната каса, общински служби и администрации на държавни предприятия, ми е направило впечатление, че

голяма част от чиновниците са над 50-годишни.

Не, че на тази възраст не може да са пълноценни войници (ако се наложи), но изглежда меко казано несериозно.

Друг е въпросът, че не е редно, дори е изнудване, хората, които искат да станат държавни служители, да бъдат принуждавани да влязат във военния резерв. Администрацията у нас е над 200 000 души, така че ако беше възможно, щяхме да имаме огромна армия. Само че, това няма как да се случи.

Да се надяваме, че министър Тагарев и екипът му ще положат основите на реално решение по въпроса с кадрите за армията. Вместо да правят чиновниците снайперисти, могат да направят заплатите на военните достатъчно високи и да видим дали ще останат незапълнени места.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст