ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денков заплаши с оставка, ако шефът на МВР не “припознае” полицейското насилие

Огромен брой полицаи охраняваха протеста по начин, който може да служи за пример. Но онези служители, които използваха палките и биеха без причина паднали хора, нямат място в редиците на полицията.

Това заяви на брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков след среща, посветена на мерките за борба с агресията и насилието. Той коментира темата с протеста на футболните фенове, които на 16 ноември изразиха недоволството си срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС).

По време на срещата е отчетено, че през последните пет месеца има напредък по отношение на няколко дейности – създаден е Национален съвет за превенция и защита от домашно насилие, както и нова структура в МВР за подкрепа на жертвите на домашно насилие. 

Друг напредък, според премиера, е подписването на Меморандума за сътрудничество между Министерството на правосъдието, МВР и Националното бюро за правна помощ, който позволява всяка жертва на насилие да получи безплатна правна помощ. Създадени са и нови два кризисни центъра за лица, жертви на насилие.

Относно обвиненията на Калин Стоянов, че е упражнен натиск към него от страна на Кирил Петков, премиерът заяви, че ако е имало контакти на Кирил Петков и Калин Стоянов, те са били за това, че трябва да се свърши работата по превенция на купуването на гласове. Той бе категоричен, че никога и по никакъв начин не е имало разговори от типа “Тука трябва да е печеливша една партия или да бъде губеща друга партия”.

Денков призова вътрешния министър Калин Стоянов и политиците, които го защитават, да заявят категорична позиция за полицейското насилие спрямо протестиращите футболни фенове. Той поясни, че от това ще зависят последващите му действия като министър-председател.

Николай Денков каза още, че ако вътрешния министър не “припознае” това насилие, той ще си подаде оставката, защото не може да е премиер в правителство, което бие хората по улиците. И, за да не се стига до подобна крайност, Стоянов трябва да излезе и не само публично да осъди всички форми на непредизвикано насилие, а и да разпореди тяхното разследване.

Денков посочи, че е очевидно, че има култура в полицията, сред част от хората, която смята за нормално да излезеш да биеш с палки деца, беззащитни хора, жени, но подчерта, това не е приемливо и не може да продължава така. 

Министър-председателят призова Народното събрание да сформира анкетна комисия, която да изясни случаите на полицейско насилие от четвъртък, 16 ноември, защо се е стигнало до там и как да бъдат предотвратени в бъдеще подобни прояви.

Той допълни, че така ще се се изчисти какво точно се е случило и кой носи конкретна отговорност за всяко конкретно действие. И… ще стане ясно защо се твърди, че органите на МВР не са имали информация за провокации, но полицаите са били “тежко” оборудвани.

Денков бе категоричен, че, за да изчезне насилието, всички политици и държавни институции трябва да дадат примери, че проявите на насилие са недопустими.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст