ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 20 ноември 2023 г.

Пари

Даниела Петков: “Мултифондовете са в интерес на хората”

„Нищо страшно няма във въвеждането на мултифондовете! Напротив, те са в интерес на  хората, защото, в различните възрастови категории, ще имат възможност всеки от тях, в зависимост от това какъв е неговият хоризонт до момента на пенсиониране, да бъде в ниско рисков, средно или високо рисков фонд“. Това заяви Даниела Петкова, председател на Управителния съвет на ПОК „Доверие“, по време на дискусия, организирана от Българската стопанска камара. Тема на разговора беше състоянието на пенсионноосигурителната система и възможностите за подобряване на нейната ефективност. А сред участниците бяха експерти, депутати, представители на институциите и бизнеса.

Петкова посочи още, че участието в мултифондовете ще бъде по желание на осигурените лица. Всеки, който няма достатъчно задълбочени познания, за да прецени в кой фонд да бъдат управлявани средствата от личната му партида, ще си остава в балансирания.

„Няма никакъв риск за осигурените лица и е много добра идея да се въведат мултифондовете, за да се разпредели рискът по категорията на хората“, категорична бе Даниела Петкова.

Бизнесът няма да подкрепи Бюджет 2024

васил велев

“Бизнесът няма да подкрепи бюджета за 2024 година”. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, ден преди заседанието по проекта на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Според него бюджетът няма да се вмести в планирания дефицит от 3% и това ще отдалечи България от еврозоната.

“Няма на практика реформи, има изливане на пари, които нямаме, увеличаване на дълга, увеличаване на разходите по дълга. За нас е очевидно, че няма да изпълним приходната част за следващата година”, коментира той.

Столичният общински съвет отново остана без председател

СОС заседание Борис Бонев

Втори опит за избор на председател на Столичния общински съвет. “Продължаваме промяната – Демократична България” и “Спаси София” предложиха Борис Бонев, “БСП за България” – Диана Тонова, “Възраждане” заложиха на Красимир Гълъбов, а “Има такъв народ” – на Пламен Данаилов.

В гласуването участваха общо 47 общински съветника. Бонев получи 23 гласа, Тонова – 9, Гълъбов – 8, а Данаилов – едва три. Хората на ГЕРБ в СОС отново не участваха във вота.

На балотаж се явиха кандидатът ПП-ДБ-СС Борис Бонев и кандидатът на БСП Диана Тонова.

Промените в Конституцията може и да се забавят

Парламент Радомир Чолаков

Срокът, който ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС си поставиха – до края на годината да бъдат приети промените в Конституцията, може да не се реализира, след като от „Възраждане“ и “Има такъв народ” поискаха от Конституционния съд да разтълкува процедурата за промяна в основния закон, когато на първо гласуване предложените промени са събрали подрепата на по-малко от три четвърти от народните представители.

От двете партии питат дали, ако при предстоящото им ново гласуване конституционните текстове отново не съберат 180 гласа, а само 161, както беше при първото гласуване, депутатите ще трябва да изчакат от два до пет месеца преди проектът отново да влезе в пленарната зала.

Конституционният съд вече образува  дело с докладчик съдия Красимир Влахов и вероятно следващата седмица ще се произнесе по неговата допустимост.

Само с една слаба сесия от юли насам, доларът заличи тазгодишните си печалби

валути

Щатският долар приключи най-слабата си седмица от юли насам в резултат на спекулациите на валутните търговци, че Федералният резерв най-накрая е спрял с лихвените увеличения, което постави зелените пари в отбранителна позиция към основните търговски конкуренти.

Доларовият индекс приключи седмичната си търговия с котировка от 103.90 пункта, разширявайки седмичния си спад на 1.6% и заличавайки почти цялата си печалба от началото на 2023-а до символичните 0.6 процента.

Поевтиняващият долар подкрепи и най-губещата валута на Г-10 – японската йена, която успя да се измъкне от опасната зона на потенциалните интервенции над 150 йени за долар и в следобедните часове на 20 ноември се разменяше срещу 148.25 йени за един щ. долар.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст