ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

До 1 декември земеделците могат да подават заявления по “де минимис”

трактор

От днес до 1-ви декември земеделците могат да подават заявления за подпомагане по схемата “де минимис”. Бюджетът на схемата е 47,5 млн. лева и се предоставя за покриване на част от разходите за изхранване на животните през зимния сезон и за осигуряване подготовката за реколта 2024 г.

Одобреният от Фонд “Земеделие” бюджет от 47,5 млн. лв. се разпределя на равни части между животновъди и растениевъди. Ставката за едно животно, както и за един хектар, ще бъде определена след приключване на приема на заявления.

За пръв път тази година агроведомството имаше идея парите да се насочат не към всички земеделци, а към най-малките и уязвимите. Идеята обаче срещна съпротивата на големите в бизнеса.

“Най-малките са тези, които получават най-малко или не получават нищо по други мерки. А тук всички искат да получат – и тези, които са получили стотици хиляди по други мерки, и те искат средства по “де минимис” (de minimis). И сега знаете ли какво ще стане? Както върви, ставката по “де минимис” може да падне и под 1 лев”, каза министърът на земеделието Кирил Вътев, цитиран от БНР и се закани, че подобно “извиване на ръце” се случва за последен път, докато той е министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст