ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Държавата осигурява гаранции от 3 млрд. лв. за новите блокове на АЕЦ “Козлодуй”

Румен Радев мин.на енергетиката

България ще даде 3 млрд. лв. държавни гаранции на проектантските компании при договарянето с банките, за да получат най-добрите лихвени условия за финансиране изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ “Козлодуй”. Това съобщи министърът на енергетиката Румен Радев.

Страната ни очаква техническия доклад за изграждането на двата енергоблока до април 2024 година, каза още министърът на енергетиката.

“Това ще има отношение към ядрената част от тяхната инженерингова доставка, тоест това, което ние жаргонно наричаме “ядрен остров”. Това няма отношение към съпътстващата част, тоест паропроизводството, съответно генераторите, електрогенераторите. И няма отношение към самото строителство, тоест към строителната част.

Това са процедурите, по които вървим. Със сигурност са на светло, а не на тъмно, най-малкото, защото на мен не ми е известен проблем с електроснабдяването и подсигуряването на светлина”, обясни той.

Министър Радев заяви и категоричната си позиция, че държавата трябва да бъде собственик на  двата енергоблока, които предстои да бъдат изградени. 

Преди месец правителството обяви, че изграждането на седми блок на АЕЦ “Козлодуй” може да започне, като според премиера Николай Денков реакторът трябва да бъде готов за десет години. Дадена беше зелена светлина и на проекта за осми блок, чието изграждане се очаква да започне до няколко години.

Намерение за участие в проекта вече заяви американската компания “Уестингхаус”, която ще достави технологията, а строителстовото ще бъде извършено от други фирми. 

Днес министърът на енергетиката Румен Радев коментира и поисканата му оставка от ДПС по време на дебата за прекратяване на дерогацията през миналата седмица, когато Хамид Хамид нарече министрите на икономиката и енергетиката “адвокати” на “Лукойл”.

“Да ви кажа, аз не чух това тогава. Това, което чух е, че искат оставката на двама министри. Така и не разбрах на кои двама министри. Няма никога проблеми с оставка. Не мисля, че това изобщо е интересно”, каза Радев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст