ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Латвийският външен министър се самопредложи за генерален секретар на НАТО

Латвийският външен министър Крисиянис Каринс се надява да участва в изборите за генерален секретар на НАТО през 2024 г., когато изтича мандатът на Йенс Столтенберг. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на изявление на представител на Крисиянис Каринс.

Според изявлението, той ще предложи да допринесе за алианса „чрез лидерския си опит като министър-председател, ясно разбиране на заплахата от Русия, силна позиция по Украйна и опит в постигането на международен консенсус“.

Крисиянис Каринс е един от основателите на дясната политическа партия на Латвия „Ново време“, а след това и нейния наследник „Единство“. През 2019 г. той беше назначен за министър-председател и подаде оставка през август 2023 година. От септември той е ръководител на латвийското външно министерство.

Настоящият генерален секретар на НАТО заема този пост от октомври 2014 година. Естонският премиер Кая Калас също обяви желанието си да замени Йенс Столтенберг на този пост.

Генералният секретар на НАТО се назначава чрез неформални консултации между страните членки на алианса, които номинират кандидати за този пост. Избира се за четири години, като при необходимост мандатът може да бъде удължен.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст