ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МВР, НАП и прокуратурата разбиха схема за измами при внос на лимузини

Престъпна група за данъчни измами, укриване и неплащане на данъчни задължения и пране на пари беше разбита при съвместна спецакция на МВР, Национална агенция за приходите (НАП) и прокуратурата, потвърдиха на съвместен брифинг от трите институции. Щетата, която групата е нанесла с дейността си за държавния бюджет само в рамките на последната една година, надхвърля 6 млн. лева. 

Разследването е проведено на територията на шест града в страната – София, Варна, Пловдив, Бургас, Костинброд и Троян. Извършени са над 20 претърсвания на адреси, 14 от тях са на счетоводни кантори, като са иззети много доказателства, финансова документация, тефтери, записки, компютърни конфигурации и е-подписи, разкриха от МВР и прокуратурата. Разпитани до момента са 28 души и предстои да се прецизира наказателната отговорност, посочи главният секретар на МВР Живко Коцев.

“Става въпрос за избягване на ДДС при внос на луксозни автомобили”, уточни шефът на ГДБОП Явор Серафимов. “Касае се за мащабна схема за неправомерно приспадане на данъчен кредит, като в предмета на образуваното досъдебно производство е включена дейността за период от близо една година. По първоначално установени данни се касае за нерегламентиран оборот от около 30 млн. лева, върху който е следвало да се начисли и заплати ДДС, което обаче не е сторено. В резултат на веригата от кухи фирми и реални такива, които доставят съответно внесените от ЕС автомобили на лизингови компании и съответно приспадат данъчен кредит, без да имат такова правно основание, като с тази привидна схема се създава основание НАП да претендира дължимото от дружествата, които реално нито са имали активи, нито някога са развивали търговска дейност, нито се представляват документално от лица, които имат каквото и да е отношение към тази дейност“, потвърдиха от прокуратурата.

От НАП дадоха подробности, че в схемата са участвали няколко дружества. Целта била да не бъде платен ДДС. Сделките били с чужденци. Правени са фиктивни сделки за стоки и услуги. Колите били придобивани от фирми в ЕС. Те били декларирани като собственост на “кухи фирми”, като по този начин не бил внасян ДДС. Когато колите влизали в България, целта била да стигнат до краен потребител. При тези сделки всеки клиент е платил 20 процента на вносителя. Той обаче превеждал парите на друга фирма, която също участвала по веригата. Това били дружества, които нямат капитал. По този начин в държавата не е внасян дължимият налог. В схемата са ползвани скъпи коли и товарни автомобили. 

Според прокуратурата това разследване ще е сложно, защото ще са нужни много доказателства и редица експертизи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст