ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Агенция “Митници” с принос в спецоперацията “BELENOS” на ЕС

Агенция “Митници” разкри данни за проведена голяма митническа операция срещу незаконно движение на парични средства. По време на спецоперацията са засечени 18 милиона евро, потенциално свързани с изпиране на пари, престъпна дейност и финансиране на тероризма.

Действията на агенцията са били част от мащабната операция “BELENOS”, ръководена от френските митнически власти в сътрудничество с испанските митнически власти и Европол и с подкрепата на Европейската комисия (OLAF и DG TAXUD). Тя се е провела в 25 държави членки на ЕС: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Чехия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция.

Операция BELENOS целяла да контролира движението на придружени и непридружени (изпращани с товари, поща или куриер) парични средства, на стойност 10 000 евро или повече, влизащи или напускащи ЕС, в съответствие с Регламент (ЕС) 2018/1672. Освен това някои участващи държави са извършили проверки въз основа на анализ на риска върху движението на парични средства в рамките на ЕС в съответствие с тяхното национално законодателство и политики.

Операцията е довела до разкриване на около 400 случая на незаконни придружени и непридружени парични потоци, най-вече във въздушния транспорт (77,6%), автомобилния транспорт (18%), морския транспорт (3%) и пощенските пратки (0,6%).

По-конкретно, митническите власти са открили най-малко 64 случая, при които са установени потенциални връзки с изпиране на пари за около 3 милиона евро и други 20 случая на потенциални връзки със санкциите срещу Русия, на стойност около 180 000 евро.

В още 34 случая, за суми под 10 000 евро са възникнали съмнения за връзка с престъпна дейност. В случаите са замесени близо 420 физически лица. Други нарушения, установени от митническите власти, са трафик на 6,5 килограма екстази, 4 килограма метаамфетамин и фалшиви банкноти в размер на 25 500 евро.
 
Започнати са повече от 330 административни или съдебни разследвания въз основа на постигнатите резултати по време на операция BELENOS. Проверките продължават.
 
В България, по време на операцията са констатирани 7 случая, при които не е било изпълнено задължението за деклариране на парични средства в размер на над 600 000 евро. В 3 други случая за сумата от 2,2 млн. евро са установени съмнителни данни и е била извършена допълнителна проверка.
 
Европейската служба за борба с измамите (OLAF) изигра ключова роля в тази съвместна митническа операция, като предостави финансова, аналитична, техническа и логистична подкрепа, включително използването на приложението за виртуално координиране на операции (VOCU), за да се даде възможност за сигурен обмен на информация по време на операцията.

Според генералния директор на OLAF Виле Итала „споделянето на разузнавателна информация и обединяването на точките е от съществено значение за спирането на трансграничните незаконни схеми и движения”. “OLAF е наясно с това, тъй като вече много години се борим с контрабандистите и трансграничните измами. За операция BELENOS ние предоставихме нашите инструменти и опит на разположение на колеги от националните органи, които се борят с незаконните парични потоци“, разкри той.

Участие в операцията има и Генерална дирекция „Данъчно облагане и митнически съюз“ на Европейската комисия, която е споделила експертния си опит по прилагането на Регламент (ЕС) 2018/1672 от 23 октомври 2018 г. относно контрола на парични средства, които се внасят в Съюза или се изнасят от него. Европол на своя ред извърши проверки в своите бази данни, което позволи идентифицирането на потенциални престъпни връзки, разкриха от организацията.

Операция BELENOS доведе до засилено сътрудничество между митническите органи, звената за финансово разузнаване, данъчните, полицейските власти и прокуратурата.
 


Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст