ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Само с една слаба седмица от юли насам, доларът заличи тазгодишните си печалби

валути

Щатският долар приключи най-слабата си седмица от юли насам в резултат на спекулациите на валутните търговци, че Федералният резерв най-накрая е спрял с лихвените увеличения, което постави зелените пари в отбранителна позиция към основните търговски конкуренти.

Доларовият индекс приключи седмичната си търговия с котировка от 103.90 пункта, разширявайки седмичния си спад на 1.6% и заличавайки почти цялата си печалба от началото на 2023-а до символичните 0.6 процента.

Поевтиняващият долар подкрепи и най-губещата валута на Г-10 – японската йена, която успя да се измъкне от опасната зона на потенциалните интервенции над 150 йени за долар и в следобедните часове на 20 ноември се разменяше срещу 148.25 йени за един щ. долар.

Доларовият индекс е напът да отчете най-дълбокия си месечен спад от година насам след публикуваните данни за отстъпващата инфлация и забавящия се икономически растеж на Съединените щати, както и за охлаждането на пазара на труда. Зелените пари ще останат под натиск докато валутните търговци не приключат с оценките на новите икономически данни и не се стигне до евентуален обрат в пазарните нагласи и очаквания.

По оценка на експерти, пазарите надценяват вероятността колко скоро и с каква стъпка американските централни банкери ще започнат да понижават лихвите, защото ще са нужни още твърди данни от реалната икономика, които да потвърдят или опровергаят сегашните по-плахи нагласи на Федералния резерв. Не е изключено американските централни банкери да променят пазарните нагласи за вкараните в цените количества и суми на лихвените редукции.

Тези опции и разсъждения отварят вратата за подем на зелените пари през идните седмици и за възможността те да приключат 2023-а на по-високо равнище и да увеличат годишните си печалби, започнали да се трупат от 2021-а. Историята обаче показва, че всеки доларов възход много рядко прадължава повече от три последователни години.

Ако се проследят данните за доларовия индекс, изчисляван от ICE от 1967-а, е имало само два случая на доларов подем в продължение на повече от три последователни години. Първият е бил през периода 1980-1984 г. когато ударните увеличения на лихвите по времето на тогавашния шеф на Федералния резерв Пол Волкър доведоха до рекордното петгодишно поскъпване на зелените пари. Следващият е през 1913-а когато американските централни банкери правят първото увеличение на лихвените проценти след глобалната финансова криза и помагат за подем на долара в продължение на четири поредни години.

Банкери подчертават, че когато Федералният резерв наистина започне да сваля лихвите, ще настъпят добри времена за рисковите активи, а щатската валута ще отслабне.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст