ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Образувани са досъдебни производства за полицейско насилие на протеста срещу БФС

Софийската районна прокуратура е образувала няколко досъдебни производства за превишаване на полицейски правомощия при сблъсъците миналия четвъртък по време на протестите срещу БФС, съобщи заместник-главният прокурор Мария Павлова. 

Производствата са за нанесени телесни повреди, като има и по жалба, която идва от пострадал човек, а в друг случай прокурор се е самосезирал по медийни публикации. 33-ма полицаи са пострадали тогава, информира от своя страна главният секретар на МВР Живко Коцев.

18 са пострадалите фенове при сблъсъците с полицията по време на протестите миналия четвъртък в София. Двама остават задържани – единият заради това, че е подпалил полицейски микробус, а другият – че е хвърлял камъни по сградата на турското посолство.

 “Ние абсолютно не приемаме проява на агресия от страна на футболни фенове спрямо беззащитни граждани и полицейски служители, които са абсолютно неснаряжени, не провокирали никой от протестиращите”, заяви главният секретар на МВР Живко Коцев.

В същото време Живко Коцев обясни, че вътрешното министерство няма да толерира превишаване на сила от страна на самите полицаи.

“Ние ще бъдем абсолютно нетърпими към проявите на излишна агресия.  За физическата сила и помощните средства, които се употребени извън закона, не са в рамките на нормативите, ще им бъде потърсена дисциплинарна отговорност. Там, където открием признаци за извършено престъпление, ние ще сезираме Прокуратурата”, подчерта той.

Какви са действията на МВР след сигналите за полицейско насилие: “Ние сме образували дисциплинарни проверки. Министърът направи анонс, че са идентифицирани една част от служителите, които са превишили правата си, същевременно е разпоредена проверка, която ще се извърши от Дирекция “Инспекторат”, на цялостната организация на охраната”, обясни Коцев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст