ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ОПЕК+ обмисля ответни мерки срещу по-евтиния петрол и войната в Газа

петрол

Саудитска Арабия подготвя удължаване на срока на производствените редукции на суров петрол и през идната година в отговор на падащите петролни котировки и растящото недоволство от войната между Израел и “Хамас“.

Запознати с намеренията на Рияд твърдят, че след като през миналата седмица цените на черното злато паднаха до най-ниската си за последните четири месеца стойност от 77 щ. долара за барел, саудитското правителство по всяка вероятност ще продължи да помпа по 1 млн. барела на ден по-малко поне до края на идната пролет.

Доброволното орязване на доставките, чийто срок трябва да изтече в края на тази година, беше въведено през лятото като временна мярка извън намалените квоти на страните членки на ОПЕК. В момента Саудитска Арабия произвежда около 9 млн. барела суров петрол дневно при максимален капацитет от близо 12 млн. барела на ден.

Групата ОПЕК+ обсъжда по-нататъшни редукции, които могат да доведат до нови търкания със Съединените щати, в хода на подготовката на съвещанието на 26 ноември във Виена. През уикенда, членовете на алианса ще анализират състоянието на глобалния петролен пазар и ще определят приоритетите си за 2024 година. Според пазарните играчи, след четирите поредни седмици на загуби, ограниченията на доставките ще продължат.

Въпреки че ниските цени са основната тема, страните от ОПЕК са ядосани и от израелските военни действия в Газа и огромната хуманитарна криза там. Кувейт, Алжир и Иран са сред най-възмутените от конфликта членове на петролния картел. И техните лидери са под засилващия се наиск на поданиците им да отговорят по някакъв начин на случващото се.

По оценка на анализатори, повторение на петролния шок от 70-е години на миналия век, когато арабските държави прекратиха износа за Запада, няма да има. Но потенциалът за ограничаване на доставките на черно злато нараства като подходяща мярка, която да разбера и на улицата и във Вашингтон, особено преди чекаите на врата президентски избори в Америка.

Засега се още окончателно решение за бъдещите мерки няма. А всяко публично изявление на саудитския министър на енеретиката принц Абдулазис бин Салман ще насочва вниманието към петролния пазар, а не към войната. Принц Абдулазис вече посочи хеджинговите фондове като едни от виновниците за срива на петролните котировки заради залозите им срещу суровината в очакване на малък пазарен излишък от черно злато през 2024-а, мотивиран от по-слабата световна икономика и растящия добив извън ОПЕК.

Анализатори на “Джей Пи Моргън Чейз” не изключват ОПЕК+ да направи допълнителна редукция от 1 млн. барела на ден заради потенциалното свиване на търсенето през първото полугодие на 2024-а, като Рияд прикани и други членове на картела да поемат част от бремето на тези ораничения. Експерти не изключват принц Абдулазис да принуди партньорите към по-сериозни съкращения на добива като ги заплаши, че в противен случай Саудитска Арабия ще започне да произвежда на пълна мощност.

Един от водещите членове на ОПЕК+ – Русия, е силно зависима от черното злато, за да финансира войната в Украйна и през последните месеци е увеличила износа. Програмата за икономическа реформа на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман пък изисква петролни котировки в близост до 100 щ. доара за барел, твърдят анализатори. Плановете му обхващат широк спектър от инициативи, включително изграждането на супермодерни градове, които да приемат участниците и гостите на Световната футболна купа през 2034-а, чийто домакин ще е Рияд.

Експертите обаче предупреждават, че членовете на ОПЕК+ могат да действат по-предпазливо, в съответствие с нарастващата им роля на международната сцена. Обединените арабски емирства са домакин на съвещанието за климата на ООН COP28 в Дубай през този месец и искат да се представят като модернизираща се сила. От друга страна,не е изчезнала опасността на северната граница на Израел с Ливан, където конфронтацията с “Хизбула” може да въвлече в конфликта и Иран.

На фона на цялата бъркоти в Близкия изток суровият петрол получи подкрепа от по-слабия щатски долар, който прави суровините по-атрактивни за мнозинството задгранични купувачи. А в последните часове нараснаха и рисковете за корабоплаването след като японски плавателен съд беше пленен в Червено море от подкрепяните от Иран бунтовници хути.

В сутрешните часове на 20 ноември суровият петрол сорт “Брент” за доставка през януари се търгуваше малко над 81 щ. долара за барел.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст