ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пеевски с искане в бюджет 2024 да се намерят пари за протонен център за онкоболни

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски призовава финансовия министър Асен Василев незабавно да включи в Закона за държавния бюджет проекта за изграждането на първия на Балканите център за провеждане на протонна терапия за лечение на онкологични заболявания.

Това посочват от пресцентъра на Движението за права и свободи. В прессъобщението им се казва още, че Пеевски заявява категоричната позиция, че отговорността към живота и здравето на българските граждани е най-важният ангажимент на министрите в правителството,  което и да е то. В съобщението се отбелязва още, че от ДПС няма да престанат да настояват за изпълнението на тази отговорност, в името на хората.

Пеевски припомня, че първоначално изграждането на протонния център е било включено в Плана за възстановяване и устойчивост, финансиран от Европейския съюз. После обаче отпаднало и тогава правителството поело ангажимент центърът да се финансира от държавния бюджет в Закона за държавния бюджет за 2024-та година. 

Според Пеевски днес, 20 ноември, е станало ясно, че финансирането на изграждането на протонния център не е предвидено в Закона за бюджета за 2024 година, а около 40 водещи специалисти в областта на онкологията и лъчелечението са алармирали, че това поставя изграждането му под риск.
Пеевски призовава министъра на финансите да направи необходимите корекции в Закона за държавния бюджет, преди да го внесе в Народното събрание. Той настоява и да се обезпечи ресурс, с който да започне изграждането на това съоръжение, което е ключово за лечението на онкологичните заболявания.
По данни на експерти, протонният център ще разшири възможностите за лечение на около 600 онкоболни годишно с иновативна и доказано ефективна терапия и България може да стане водещ център за съвременно лечение на онкологични заболявания на Балканите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст