ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Промените в Конституцията може и да се забавят

Парламент Радомир Чолаков

Срокът, който ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС си поставиха – до края на годината да бъдат приети промените в Конституцията, може да не се реализира, след като от „Възраждане“ и “Има такъв народ” поискаха от Конституционния съд да разтълкува процедурата за промяна в основния закон, когато на първо гласуване предложените промени са събрали подрепата на по-малко от три четвърти от народните представители.

От двете партии питат дали, ако при предстоящото им ново гласуване конституционните текстове отново не съберат 180 гласа, а само 161, както беше при първото гласуване, депутатите ще трябва да изчакат от два до пет месеца преди проектът отново да влезе в пленарната зала.

Конституционният съд вече образува  дело с докладчик съдия Красимир Влахов и вероятно следващата седмица ще се произнесе по неговата допустимост.

На дискусия, посветена на конституционната реформа, искането коментираха правосъдният министър Атанас Славов и и председателят на парламентарната конституционна комисия Радомир Чолаков.

Чолаков изрази надежда Конситуционния съд да се произнесе бързо.

“Считам, че реалистичният срок, доколкото декември месец ще се гласуват и законите за Бюджета, ще бъде края на годината до средата на януари месец. Не знам кой твърди два месеца. Няма такова конституционно изискване”, каза той.

“Ако Конституционният съд не отговори, така, както са приети правилата в момента с решение на пленарната зала, ще вървим по тях, което значи, че върви се по пистата 160 гласа”, обясни пък Атанас Славов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст