ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Противоречията в сглобката за бюджета са преодолими чрез разговори, смята премиерът

Противоречията между партиите, които подкрепят правителството, за бюджета за следващата година може да се решат с конкретни разговори, заяви премиерът Николай Денков.

“Какви са исканията, какво е възможно, какви са приходите, какви са разходите и за какво могат да бъдат използвани. С изключение на забавянето, няма нищо драматично в това, което се случва в момента. Моята поръка към финансовия министър е да говори с лидерите на партиите, така че всъщност този разговор започна”, каза той.

Проектът на бюджет за 2024 година ще бъде обсъден утре с работодателските организации и синдикатите в НСТС.

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще се събере на заседание във вторник преди обед, за да обсъди проекта на правителството за държавен бюджет за идната година, както и проекти за бюджет на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване.

Вицепремиерът Мария Габриел ще председателства заседанието, въпреки че в него ще участва и премиерът Николай Денков, съобщи правителствената информационна служба.

Работодателските организации и синдикатите изразиха още днес отрицателни становища.

КНСБ и КТ “Подкрепа” настояват в бюджета за догодина да бъдат заложени допълнителни 700 милиона лева за увеличение на заплатите в редица сектори на икономиката, сред които транспорт, образование, земеделие и здравеопазване.

От КНСБ предупредиха, че в тези сектори има готовност за протести.

Бизнесът също няма да подкрепи бюджета за идната година. Според национално представените работодателски организации притеснение буди предвиденото рязко увеличение на дълга, което поставя под съмнение темпа на икономически растеж. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст