ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Словенската антикорупционна комисия ще разследва премиера Роберт Голоб

роберт голоб

Словенската комисия за противодействие на корупцията започва разследване на премиера Роберт Голоб по съмнение за указване на натиск върху бившия вътрешен министър Татяна Бобнар и други служители в министерството, съобщи словенската национална телевизия РТВ Сло, цитирана от БТА.

В доклад на Комисията се посочва, че започва разследване на словенския премиер на основата на доклад, представен от Бобнар през декември 2022 г., според който Голоб е нарушил многократно антикорупционното законодателство. “С разследването се продължава процедурата по разглеждане на споменатия доклад, докато част от обвиненията все още се проверяват“, казват от Комисията и подчертават, че единствено предстоящото разследване ще покаже дали обвиненията ще бъдат потвърдени или отхвърлени.

Комисията отбелязва и че по време на разследването премиерът ще има възможност да се защити и да обясни действията си.

Бившият министър на вътрешните работи Татяна Бобнар обвини през декември премиера Роберт Голоб, че е указал политически натиск върху нея и върху представители на полицията. Напрежението между двамата стана публично след назначаването на постоянен договор на временно изпълняващия длъжността генерален директор на словенската полиция Бощан Линдав. Според доклада на Бобнар новото правителство не е било доволно, че хора, свързани с предишния кабинет, са запазили ключови позиции в полицията.

През декември 2022 г. месец Бобнар подаде оставка и на нейно място бе назначен настоящият министър Бощян Поклукар. Това беше и първото напускане на правителството, откакто кабинетът на Голоб встъпи в длъжност след парламентарните избори през април 2022 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст