ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Рублата поскъпва в очакване на нов мандат на Путин на изборите през март

банки

Възходът на руската рубла, който я изкачи до най-силните й котировки спрямо щатския долар от юли насам, е последното парче от руската икономическа мозайка преди очакваното от почти всички политически наблюдатели решение на руския президент Владимир Путин да се кандидатира за пореден президентски мандат на изборите през март 2024 година. Руската парична единица се търгуваше за 88.70 рубли за един долар в късния следобед на 20 ноември, в близост до средното й равнище за 2024-а, прогнозирано от Министерството на икономиката на страната. Поскъпването на руската валута е сред ключовите фактори, работещи като маркери за инфлационния натиск, който вече се очаква да отслабне след като вероятно е достигнал върховата си стойност през септември.

Обменният курс се утвърждава като барометър за икономическото здраве на националното стопанство в условията на разширяващия се обхват на международните санкции срещу Кремъл заради войната в Украйна, която на 24 февруари 2024-а ще влезе в третата си година. Освен това той е и изключително важна променлива величина за бюджета на Русия, от който трябва да се заделят повече пари за военни цели през идната година от което и да било друго перо.

Под въздействието на свиващите се приходи от износ и ударните правителствени разходи руските пари отслабнаха над психологическото равнище от 100 рубли за един долар през октомври. Това обезценяване принуди “Банк России” да удвои кредитните разходи до 15% от началото на годината и да направи спешно лихвено увеличение през август. Спадът на рублата обаче продължи докато Москва не въведе известни капиталови ограничения на основните износители, които вкараха долари в системата. И, както обясни президентът Путин през миналия месец, това решение е взето защото Русия се нуждае от малко по-силна рубла.

Така, с подкрепата на по-строгите рестрикции, лихвените повишения и петролните котировки в близост до 80 щ. долара за барел, руската парична единица се превърна в най-печелившият валутен играч спрямо долара от началото на октомври. А от 1 ноември тя е добавила над 4% към пазарната си оценка спрямо зелените пари.

Предизвикателството оттук нататък е да се намери идеалната спот-котировка на рублата, която да устои на инфлационния натиск без да подяжда правителствените приходи. Според последните оценки на руското икономическо ведомство, средният курс на руската парична единица ще е 90.1 рубли за един щ. долар при базовия сценарий. Очакванията са, че благодарение отчасти на по-високите приходи на твърда валута, рублата ще поскъпва през първото полугодие на 2024-а, след което курсът ще се стабилизира на 90-92 рубли за долар през периода юли-декември.

Тази прогноза като цяло е в хармония с очакванията на пазарните играчи, които са за поскъпване до 85 рубли за един долар до края на тази година и спад до 90-95 рубли за долар в началото на идната под натиска на санкциите.

По оценка на икономисти, наблюдаваното напоследък засилване на рублата, по-стриктните кредитни условия и засилващия се правителствен контрол върху цените на горивата, означава, че инфлацията вероятно е достигнала върховата си стойност през септември на средногодишните около 14% и е спаднала до 9.4% през октомври.

“Барклейз” прогнозира 90 рубли за един щ. долар през това тримесечие и през следващите шест месеца, защото последните повишения на лихвените проценти ще ограничат местното потребление и вноса, а по-високата цена на базовия руски петролен сорт “Уралс” ще помогне за стабилизирането на националните пари.

Главният икономист на руската универсална банка “Центро кредит банк” Евгени Суворов пък посочва, че открицателното въздействие на фактори като използването на местни дългови книжа вместо еврооблигации от компаниите, на погасяването на едри дългове от държавата или на корпоративните покупки от чужди граждани, е отслабнало. Така че не трябва да се очаква значителен спад на рублата преди март.

Дори след компенсирането на някои загуби, пазарната оценка на руската парична единица остава с около 17% по-ниска от щатската през тази година. Междувременно, активите и на други развиващи се пазари също поскъпнаха през миналата седмица след като инфлационните данни на Съединените щати мобилизираха залози, че възходящият американски лихвен цикъл е приключил и свалиха щатския долар към почти всичките му основни пазарни конкуренти, а икономическите данни на Китай помогнаха за повишаване на апетита към риска.

“Руската рубла беше значително подценена през лятото, но се облагодетелства от подобряващата се перспектива за суровините, по-високите експортни цени и намалелия внос”, коментира София Донец – икономист в “Ренесанс капитал” в Москва. По нейна оценка, от фундаментална гледна точка обмейнният й курс трябва да е около 85 рубли за долар. Донец очаква 90 рубли за долар в края на годината зари отлив на капитали.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст