ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сградата на Министерството на транспорта и съобщенията върна автентичния си вид отпреди 100 г.

Приключи реставрацията на фасадата на Министерството на транспорта и съобщенията на ул. „Дякон Игнатий“ 9, която върна автентичния ѝ вид отпреди 100 години. Проектът е запазил изцяло оригиналния архитектурен стил, в който основен елемент са арковидните прозорци и релефи от естествен камък , съобщиха от пресцентъра на министерството. 
Сградата е част от археологическия резерват „Антична Сердика и Средновековни Средец“. Тя е построена в началото на ХХ век на мястото на къщата на българския политик и общественик Петко Каравелов. Тук се е намирала приемната на Каравелов докато той е бил министър и министър-председател на България.
След като къщата на Каравелов е продадена от наследниците му, се изгражда сегашната сграда по поръчка на собствениците на  Балканска банка. 
Сградата е един от примерите на класическия за началото на ХХ век архитектурен стил „сецесион“. Фасадата е с облицовка от варовик и е богата на архитектурни и декоративни елементи, които включват както каменни пластики на войни, флорални елементи, символи на вечността, така и по-съвременни декорации, които се свързват с индустрията, търговията, транспорта, логистиката и просперитета.
Консервацията и ремонтът на стойност 917 826 лв. са финансирани от бюджета на Министерството на транспорта и съобщенията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст