ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Терзиев да дойде на заседанието на СОС, настояват от ГЕРБ-СДС

СОС заседание Антон Хикимян

Заседанието на Столичния общински съвет започна, като в момента тече втората процедура по избор на председател, след като първият опит от миналата седмица бе неуспешен.

Оказа се обаче, че новоизбраният кмет на столицата Васил Терзиев не присъства, тъй като е на среща в Министерство на финансите. Това разбира се провокира реакция от страна на опозицията в лицето на Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС. Той настоя Терзиев да дойде на заседанието, каквото е задължението му по закон и да представи екипа си от заместник-кметове, както и проекта за план-сметката за чистотата.

Според Хекимян работата за София буксува и е редно кметът да присъства и да си намери мнозинство. Явно такава е договорката – Бонев да бъде председател на СОС, заяви още общинският съветник от ГЕРБ-СДС.

Липсата на Терзиев породи реакция и от страна на БСП. “Знаете, предстои план-сметката по чистота да се гледа до края на годината, за догодина трябва да се изготви бюджета, но всичко това минава през разговори между представителите на различните групи в СОС, а не кметът да привиква шефове на партии и да се опитва да се договаря с тях за не знам какво. Този подход не е правилен, явно не са си научили грешките”. Това заяви преди старта на съвета Иван Таков – общински съветник и заместник-председател на ПГ на левицата.

Днес на заседанието отново бяха направени същите предложения за председател на СОС. За поста “Продължаваме промяната – Демократична България” и “Спаси София” предложиха Борис Бонев, “БСП за България” – Диана Тонова. От “Възраждане” номинираха Красимир Гълъбов, а от “Има такъв народ” – Пламен Данаилов.

Припомняме, че миналия понеделник (13 ноември) СОС не успя да избере председател на първото си заседание в мандат 2023-2027.

При първото гласуване Бонев беше подкрепен от 23-ма общински съветници, Тонова – от девет, Гълъбов – от осем, а Данаилов – от трима. Имаше четири недействителни бюлетини, тъй като никой от четиримата кандидати не успя да събере повече от половината гласове на общинските съветници на първото гласуване. Между първите двама по вот – Бонев и Тонова, се състоя ново гласуване. Общо гласувалите втория път общински съветници бяха 44-ма, а недействителните бюлетини – 12. Бонев получи 23 гласа, а Тонова – девет. Така председател не беше избран и при повторното гласуване в понеделник.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст