ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Финландия се подготвя да затвори напълно границата си в Русия на 22 ноември

Финландия знаме

Финландските власти планират да затворят цялата граница с Русия в сряда вечерта. Това съобщава вестник Iltalehti, позовавайки се на източници.

Според изданието, правителството на премиера Петери Орпо може да реши в понеделник да затвори останалите контролно-пропускателни пунктове на границата с Руската федерация. Очаква се тези контролно-пропускателни пунктове да бъдат затворени в 00:00 ч. местно време в сряда.

Засега остават отворени граничните пунктове Вартиус, Сала, Куусамо и Рая-Йозепи.

ГКПП Вартиус беше затворен в 18:00 на 18 ноември и отново беше отворен в 08:00 на 19 ноември. На 19 ноември финландските въоръжени сили пристигнаха на контролно-пропускателния пункт Вартиус, за да помогнат на граничните служители да издигнат временна бариера там.

В нощта на 17 срещу 18 ноември Финландия затвори четири гранични пункта на източната граница – Ваалимаа, Нуиямаа, Иматре и Ниирале. Така, според Орпо, властите реагират на наплива на „граждани от трети страни“ към източната граница на Финландия, който се увеличи напоследък.

Както обясни министърът на вътрешните работи на републиката Мари Рантанен, решението е валидно до 18 февруари 2024 година. Според официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова, че решението на Финландия да затвори част от граничните пунктове на границата с Русия създава нови разделителни линии в Европа и отговорът на Москва на тези действия ще бъде разработен в междуведомствен формат.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст