ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ChatGPT е на ръба на колапса след като основателят му беше уволнен

В петък, 17 ноември, OpenAI направи изненадващо съобщение. Сам Алтман, един от основателите на компанията, която даде на света ChatGPT, беше уволнен от поста си на главен изпълнителен директор без обяснение. Инвеститорите, включително Microsoft Corporation, поискаха Алтман да бъде върнат на мястото си, а бордът на директорите поиска ситуацията да бъде изяснена.

Уволнението на Сам Алтман, човекът, който се превърна в синоним на революционния чатбот ChatGPT, незабавно постави началото на верига от събития, които поставиха OpenAI в много трудна ситуация. Решението на борда, публикувано в петък вечерта, не съдържа ясно обяснение за високопоставената оставка.

„Напускането на Алтман беше резултат от срещи на борда на компанията, който заключи, че той не винаги е бил откровен в комуникацията си с борда, което му попречи да продължи да изпълнява задълженията си. Бордът вече не вярва, че той може да ръководи OpenAI“, се казва в изявлението.

Той също така съобщава, че Сам Алтман вече не е член на борда.

Мира Мурати, която доскоро беше технически директор, е назначена за временен изпълнителен директор. Компанията все още не знае кой ще стане пълноправен заместник на Алтман – търсенето на наследник започна едва с обявяването на неговото уволнение.

Както обяснява The Wall Street Journal, причината за конфликта може да се крие в специфичния характер на OpenAI, който не е типичен стартъп. Компанията е основана през 2015 г. като организация с нестопанска цел (NPO), сред основателите й е Илон Мъск, който по-късно напуска компанията поради потенциален конфликт на интереси.

Сам Алтман е основател на търговската структура OpenAI, компания, която е създадена, за да прави пари, необходими за разработване на продукти, базирани на AI. Инвеститорите инвестираха милиарди долари в него. Това е 49% от акционерния капитал, притежаван от Microsoft, който инвестира 10 милиарда долара, и други 49% от Thrive Capital и служителите на компанията, от които инвестиционният фонд сега се готви да изкупи обратно акции.

Но да бъдеш мажоритарен акционер в търговската структура на OpenAI не дава нито на Microsoft, нито на Thrive Capital контрол върху бизнеса. Тя е напълно контролирана от борда на НПО, който освен всичко друго може да уволни генералния директор на търговската структура – което в крайна сметка се случи.

Медиите и анализаторите изказват различни предположения защо бордът е предприел подобна стъпка. Според The Wall Street Journal, разногласията между борда и Алтман започнаха преди няколко месеца и се разраснаха, когато OpenAI въведе все повече и повече комерсиални продукти, базирани на ChatGPT.

Твърди се, че действията на Алтман в ръководството на неправителствената организация се считат за предателство към мисията, с която OpenAI беше създаден преди осем години – да даде на света безопасен и надежден изкуствен интелект, а не да прави милиарди долари от него.

Съобщението на OpenAI дойде като пълна изненада не само за външни наблюдатели, но и за тези, свързани с компанията. Както съобщиха The Wall Street Journal и The Information, президентът Грег Брокман незабавно обяви оставката си от OpenAI. Последваха го още трима старши изследователи.

Вчера група инвеститори, водени от Thrive Capital, която трябваше да изкупи дялове от служителите на компанията, се усъмни, че трябва да завърши сделката предвид последните събития. Говорим за десетки милиарди долари. Група инвеститори бяха готови да купят акции на такава цена, че прогнозната стойност на OpenAI да се утрои повече от 27 милиарда долара на 86 милиарда долара.

Самият Сам Алтман, според Ройтерс, сега обмисля две възможности. Той е готов да се подчини на волята на борда или да основе собствена компания за разработка на AI. Може дори да не се наложи да търси мениджъри и изследователи за това дълго – всички служители, които напуснаха OpenAI и много от тези, които все още останаха в компанията, са лоялни към Сам Алтман и са готови да развиват нов бизнес с него.

Сам Алтман обаче може да се върне към OpenAI. За това са основните акционери на Microsoft и Thrive Capital. Те не възнамеряват да загубят парите си поради репутационните загуби на OpenAI и масовото напускане на висококвалифицираните служители на разработчика на AI.

Американските медии, позовавайки се на източници, отбелязват, че ако Сам Олтман се върне на поста главен изпълнителен директор, тези, които са го отстранили, ще напуснат компанията. Следователно управлението на OpenAI във всеки случай се очаква да претърпи мащабни промени.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст