ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

WADA изразява загриженост, относно провеждането на Игрите на приятелството в Русия

Световната антидопингова агенция (WADA) е загрижена за Игрите на приятелството, които се планира да се  проведат в Русия през 2024 г, каза генералният директор на WADA Оливие Нигли по време на срещата на Борда на агенцията. 

Русия има намерение потенциално да организира мултиспортно събитие през 2024 г., наречено Игри на приятелството, каза Нигли. WADA има значителни резерви относно това от антидопингова гледна точка. Нямаме информация за това каква антидопингова програма, ако има такава, ще бъде въведена по време на това събитие или кой орган ще прилага такава програмата, дадена на RUSADA, която все още не е в съответствие със Световния антидопингов кодекс.

Не знаем подробностите, но вярваме, че е важно за нас да привлечем вниманието както на публичните власти, така и на спортното движение към опасенията, които имаме от антидопингова гледна точка. Това събитие ще бъде организирано от страна, чиято антидопингова система не отговаря на кодекса, следователно не подлежи на никакви правила на WADA. Това би породило опасения по отношение на надеждността на всяка антидопингова програма, която ще бъде пусната в действие там.

Няма да има AIU (Athletics Integrity Unit), който да наблюдава какво се случва, и следователно смятаме, че спортистите няма да имат никаква увереност, че ще се състезават при равни условия. Освен това, правилникът е много ясен, че големи събития не трябва да се предоставят на държави, които не отговарят на изискванията. Тук имаме държава, неотговаряща на изискванията, която има второ дело в Спортния арбитражен съд, добави Нигли.

На 22 септември Изпълнителният комитет на WADA реши, че RUSADA остава лишена от пълен статут поради несъответствия на държавното законодателство със Световния антидопингов кодекс, идентифицирани по време на виртуален одит през септември 2022 г. и неотстранени до днес. Решението на WADA трябваше да влезе в сила на 14 октомври, но RUSADA не се съгласи и случаят беше отнесен до Спортния арбитражен съд (CAS).

Преди това Международният олимпийски комитет (МОК) изпрати писмо до националните олимпийски комитети, в което им препоръча да откажат участие в Игрите на приятелството.

 Ръководителят на МОК Томас Бах реагира негативно на идеята за Игрите на приятелството през 2024 г., които ще се проведат в Русия следващия септември. Той заяви, че руското правителство възнамерява да провежда политизирани състезания.

Руското правителство ни обвинява, че не зачитаме политическия неутралитет. В същото време същото това правителство се опитва да организира напълно политизирано спортно събитие, каза Бах, цитиран от Inside the Games.

Организационният комитет на Игрите на приятелството от своя страна отговори, че целта на турнира никога не е била конфронтация с МОК, нито създаването на състезания в противовес на олимпийското движение. Позицията на руския министър на спорта Олег Матицин е, че Русия никога не е представяла Игрите на приятелството като алтернатива на други международни състезания. Президентът на Руския олимпийски комитет Станислав Поздняков отбеляза, че целите на турнира се вписват във всички олимпийски принципи и отговарят на олимпийските идеали.

През август руският президент Владимир Путин по време на среща с членове на правителството каза, че в резултат на политизирането на световния спорт и комерсиализацията на МОК, там настъпва деградация, която ще доведе до създаването на паралелни структури в спорта .

Игрите на приятелството са планирани да се проведат от 15 до 29 септември 2024 г. в Москва и Екатеринбург. Обявеният награден фонд на състезанието е 4,6 милиарда рубли. Ще бъдат раздадени 237 комплекта награди в 25 спорта, сред които лека атлетика, фехтовка, художествена гимнастика, синхронно плуване, скокове във вода, както и акробатичен рокендрол, скейтборд, шахмат и други.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст