ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Берлин замрази поетите ангажименти за нови бюджетни разходи

Правителството на Германия е замразило повечето ангажименти за нови разходи, съобщи на 21 ноември говорител на министерството на икономиката на страната. Което, според него, е необходима мярка в хода на усилията на коалицията на канцлера Олаф Шолц да се справи със задълбочаващата се бюджетна криза. Министерският говорител е уверил също, че “федералното правителство работи усилено за намирането на решения”.

Плановете за правителствените разходи бяха торпилирани от съдебно решение през миналата седмица, което блокира правителствен трансфер на 60 млрд. евро неизразходени средства от пандемичния фонд към зелени инициативи. То може да лиши някои германски сектори от необходимата държавна помощ да останат конкурнтоспособни в слабата икономическа среда.

Съдебното решение изостри отношенията в трипартийната коалиция на Шолц, която противопоставя подкрепящата по-високи разходи Партия на Зелените на ястребите от консервативните Свободни демократи, които са за строга фискална дисциплина, по въпроса дали да бъдат премахнати самоналожените лимити за набиране на нов дълг. Министерството на финансите е замразило бъдещите разходни ангажименти на почти целия федерален бюджет, става ясно от писмо на държавната бюджетна служба. Което определено е знак колко сериозно ведомството приема потенциален финансов колапс.

Мярката се отнася за всички министерства и за фонда от 200 млрд. евро, създаден да подкрепя местните компании по време на пандемията и на енергийната криза, избухнала след нахлуването на Русия в Украйна. В момента този фонд е застрашен и от евентуални юридически атаки от възраждащата се основна опозиционна сила на Германия – Християндемократическия съюз, внесъл успешния съдебен иск срещу 60-е милиарда евро за климата.

Министърът на икономиката Роберт Хабек предупреди на 20 ноември, че съдебното решение може да навреди сериозно на способностите на страната да подкрепи промишлеността си по време на зеления преход и да запази работната сила и създаването на принадена стойност от бягство зад граница. То може да засегне също разкриването на планираните предприятия за чипове, разширяването на веригите за доставки на батерии и декарбонизацията на стоманения бранш.

Високопоставен член на Социалдемократическата партия на Олаф Шолц (Кевин Кюнерт) пък подкрепи призивите към правителството да премахне заложените в Конституцията дългови спирачки, за да се осигурят повече средства за разходи. Финансовият министър Кристиян Линднер е категорично против подобен акт.

В очевидна демонстрация на единство обаче министър Хабек от Партията на Зелените и министърът на цифровизацията Фолке Висинг от Партията на свободните демократи наблегнали на добрите си работни взаимоотношения по време на дигиталната конференция в Източна Германия на 21 ноември. “За нас сътрудничеството зад кулисите изглежда точно както и на сцената”, подчертал Висинг.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст