ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Васил Терзиев се отчете за първата си седмица като кмет на София

От Столична община публикуваха отчета на новия кмет на София Васил Терзиев, отнасящ се до първата му седмица на поста. По време на кампанията си той заяви, че отчетността пред гражданите ще бъде неизменна част от ангажиментите му и започна да изпълнява обещанието си като представи по-важните си срещи и задачи в първите му дни като кмет.

На 13 ноември Терзиев се закле като градоначалник на София заедно с избраните кметове на райони и общинските съветници. Той увери, че всички те заедно ще защитават интересите на столицата.

Една от първите му задачи беше да се запознае с администрацията и проблемите. По този повод още на 13-и ноември той уточни, че вече са наясно с план-сметката, която в следващите дни ще бъде пусната за обществено обсъждане. Стартира и работата по бюджета на София, като водеща цел в момента е неговото приемане. Действа се и с настоящата структура на администрацията.

Терзиев е решен да се справи със заварените от предишното управление проблеми. Като за начало се срещна с екипа на Столична община и им възложи да направят обстойна проверка на секторите, да проучат кои са главните предизвикателства и да се заемат с намирането на решения.

На 14 ноември кметът се срещна с министър-председателя акад. Николай Денков. Терзиев, заяви, че за него е изключително важно да изложи пред него основните му приоритети като кмет на София, по които има пресечни точки между Столичната община и изпълнителната власт. Двамата обсъдиха темите за продължаване на важните инфраструктурни обекти, децентрализацията, финансирането на общините и подготовката на бюджета, които са в центъра на вниманието на правителството, както и предизвикателствата в областта на културата, образованието и транспорта.

На 16 ноември, след сигнал за некачествено полагане на маркировка на площад „Св. Александър Невски”, Васил Терзиев инспектира района и на място се срещна с изпълнителния директор на “Трейс Груп Холд” АД и с ръководителя на обект Централна градска част – Зона 4.

На срещата присъстваха и представители на строителния надзор и на направление “Обществено строителство” в Столичната община. От компанията са поели ангажимент да отстранят и коригират забележките. Кметът бе категоричен, че един от най-важните му приоритети е качественото изпълнение на ремонтите в София от първия път.

Нелепата ситуация с маркировката върху калта не остана незабелязана от столичани и партийният лидер на „Има такъв народ“ – Слави Трифонов, който не пропусна да публикува пост във „Фейсбук профила си“.

Кметът Терзиев гостува на представянето на книгата на Йордан Карабинов “Система за превенция на корупция и измами”, като определи битката с корупцията като негова лична кауза.
В същия ден той изпрати и покани за срещи до лидерите на всички партии и коалиции, представени в Столичния общински съвет, които трябваше да се проведат преди заседанието на Съвета на 20 ноември. Целта беше да се обсъдят общите политики и приоритети за развитието на София, както и начините те да бъдат подкрепени в бюджета на Столичната община през 2024 година.
Кметът не пропуска да спомене и безобразния „мирен“ протест на футболни фенове, на 16 ноември вечерта, който потресе страната с агресивния изблик на хиляди души. Той бе пряк свидетел на това, което се случи в центъра на София, докато на Националния стадион „Васил Левски” се играеше футболната среща между България и Унгария.
„Видях как по време на заявения като мирен протест пострадаха хора заради двупосочна проява на агресия. При съгласуването на протеста с мен нито една от отговорните институции не даде знак, че се очакват провокации и проблеми. А само при такива сигнали, информации и очаквания от органите на реда кметът може да не съгласува събитието“, уточнява Васил Терзиев.
По негови думи, законът е ясен – отговорността е на организаторите и на Министерството на вътрешните работи. Той подчертава, че като гражданин, и като кмет на София го е боляло, да вижда как се разрушава, опожарява и чупи умишлено.
Щетите са за десетки хиляди левове. Още на следващия ден той нарежда района да бъде напълно възстановен. Аварийните екипи на Столичната община са на терен през цялата нощ.
В петък, 17 ноември, се проведе общински щаб заради очакваните снеговалежи, за да се провери готовността за работа през зимата и почистването на снега в София.
Създадена бе организация и координация за почистването на улиците. Десет аварийни екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ ще реагират на сигнали и ще извършват обходи на терен. Над 200 са специализираните машини за почистване на снега в града и по общинските пътища на територията на Столичната община. Подходите към подлези, метростанции и спирките на градския транспорт трябва да бъдат почиствани до 7:30 ч. сутринта. В парковете и обществените градини на София ще се почиства ръчно и механизирано, като обработките в града и на територията на Природен парк „Витоша” ще се извършват с пясък.

На 18 ноември, Терзиев се срещна с някои представители на политическите партии от Столичния общински съвет. На изпратените покани се отзоваха Деян Николов от партия “Възраждане”, Георги Свиленски от Българска социалистическа партия и общинските съветници от Консервативно обединение на десницата.

Вчера, 20 ноември, седмица след встъпването му в длъжност, кметът и министърът на финансите Асен Василев проведоха среща и обсъдиха финансовото състояние на Столичната община.
Васил Терзиев се включи и във второто заседание на Столичния общински съвет (СОС), на което трябваше да се гласува избор на председател на Съвета, но отново нито един от предложените кандидати не събра необходимия брой гласове.

„Ще продължим с разговорите между представените в СОС партии, в които се надявам да избегнем политическото дребнотемие и да се обединим около политики в полза на гражданите“, заявява новият кмет на София.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст